marți, 1 ianuarie 2013

Berberian Sound Studio - la cald


Lasat pe dinafara din motive diverse (nu din rea vointa sau ignoranta), acest film nu a mai intrat in lista de filme desemnate ca bune de Marele Ecran. Revin astazi dupa ce am vazut filmul, cu ochii cat cepele si cu simturile un pic anesteziate de intrarea brusca intr-un necunoscut an nou, cu o binemeritata errata: Berberian Sound Studio e un film exceptional si rar, o delicatesa intunecata si savuroasa pentru toate simturile, una din "cutiile negre" imaginare ale filmului din trecut, un tribut adevarat adus cinemaului italian al anilor '70 si marilor compozitori si sunetisti din acele vremuri, ba merg chiar mai departe: un numar magic care inflameaza realitatea atinsa de el (si evident simturile si memoria privitorului). Povestea imaginata de regizorul britanic Peter Strickland e una relativ simpla, lasand mult loc privitorului sa se scufunde adanc in atmosfera kafkiana si imaginatia personajului principal, un inginer de sunet britanic si timid (jucat de excelentul Toby Jones), care aterizeaza cu moaca lui angelica in insula de nebunie a unui studio italian de produs/compus/inregistrat muzica/sunetul la un film horror cu vrajitoare si satanism ("The Equestrian Vortex"). Filmul pune si lasa multe intrebari legate de simbioza realitate-cinema, la fel cum a facut si Holy Motors (tot) in 2012: e cinemaul o poarta reala spre alte dimensiuni ? a ramas(sau a fost) arta singura forma de magie reala ? poti, ca privitor sau creator sa te ratacesti fara intoarcere dar de buna voie in labirintul construit de o minte umana ? Cu sau fara intrebari, Berberian Sound Studio ramane unul din primele 3 filme ale anului 2012 pentru mine, o delicata si tenebroasa aventura in lumea sunetului, artei cinematografice si psihicului ! Un film de neratat, un film de vorbit despre, un film care lasa amprente.


4 comentarii:

  1. Probabil filmul britanic independent al sezonului. L-am trecut si eu pe lista mea de inceput de an. Recent a luat mai multe premii importante la British Independent Film Awards. Iar regizorul e cel care a realizat in România Katalin Varga.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu planuiam sa-l vad zilele astea. Abia astept.

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar aseara am dat peste el pe karagarga, nu stiam daca sa ma uit la el...acum clar e urmatorul film pe lista ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. am uitat sa zic (dar am uitat multe...) si sa link la info de ost la acest film, ost realizat de o trupa draga mie - Broadcast. infos aici !

    http://warp.net/records/broadcast/berberian-sound-studio-soundtrack

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.