miercuri, 23 ianuarie 2013

Laureatul Ursului de Aur onorific 2013 vine în România



Realizatorul francez de filme documentare Claude Lanzmann, care va fi omagiat şi laureat cu un Urs de Aur onorific în februarie la Berlinale, va veni în martie la Bucureşti. El va participa la un eveniment care precede Festivalul One World Romania. 

Organizatorii au anunţat că cea de-a şasea ediţie One World Romania (11-17 martie), festival de film documentar dedicat drepturilor omului, va fi prefaţată de proiecţia maraton a filmului Shoah, regizat de Lanzmann. Documentarul a fost realizat pe parcursul a 11 ani, din 1974 până în 1985. 

Shoah, considerat până astăzi cel mai important film despre Holocaust din toate timpurile, este încă inedit în România. Cele 550 de minute de proiecţie sunt programate pe 9 şi 10 martie la Cinema Elvira Popescu, în prezenţa realizatorului, au precizat organizatorii. Puteţi intra aici pentru mai multe detalii despre Lanzmann şi despre cum va fi omagiat la Festivalul de Film de la Berlin.

Claude Lanzmann
 
Cu un program extins şi foarte divers, One World Romania aduce anul acesta aproximativ 50 de filme documentare recente. Marea majoritate a filmelor vor putea fi văzute în premieră în ţara noastră. Organizatorii ne anunţă că programul este articulat în jurul ideii de URĂ, cu toate manifestările şi repercursiunile ei sociale. Filmele vor fi împărţite în secţiuni tematice, iar câteva dintre subiectele abordate prin selecţia din 2013 sunt statul de drept, propaganda şi manipularea, discriminarea în toate formele ei, acceptarea persoanelor cu dizabilităţi şi integrarea acestora în societate.

Anul acesta, festivalul pune accent pe problemele tinerilor, organizând matinee pentru liceeni, ateliere educative şi un juriu-surpriză. În plus, One World Romania va aduce dezbateri, proiecţii în locuri neconvenţionale, o retrospectivă a legendarului regizor danez Jon Bang Carlsen, un workshop despre producţia de filme documentare cu un trainer britanic şi documentare româneşti în premieră, ne mai asigură organizatorii - Asociaţia One World Romania şi Centrul Ceh.

Filmele vor fi proiectate la mai multe cinematografe din centrul Bucureştiului - Cinemateca Eforie, Cinemateca Union, Cinema Corso, Sala Horia Bernea a Muzeului Ţăranului Român şi sala Elvira Popescu a Institutului Francez. Deschiderea oficială a festivalului va avea loc luni, 11 martie, la Cinema Patria. Detalii suplimentare sunt disponibile aici.



Un Post Scriptum mai personal: Titulatura de festival dedicat drepturilor omului este înşelătoare şi nu trebuie să-i sperie pe cinefili. Aparent ea trimite doar spre activism civic, însă din experienţa ediţiilor trecute pot spune că evenimentul adună filme cu adevărat remarcabile, unele din cele mai reuşite documentare recente, prezente la mari festivaluri (nu doar la cele de gen). Oricum, cea mai bună garanţie o reprezintă faptul că selecţionerul One World Romania este cineastul Alexandru Solomon.
 
Deşi sunt un devorator de filme de ficţiune, One World este festivalul meu preferat din România. Săptămâna când îmi iau porţia de filme de nonficţiune pentru un an întreg. Singurul regret este că nu pot vedea niciodată toate cele câteva zeci de documentare, din simplul motiv că nu pot fi în două sau trei cinematografe în acelaşi timp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.