marți, 8 decembrie 2009

Zombieland (2009)

rating: Brainwash

Mergeti sa vedeti Zombieland daca va doriti o comedie care sa va spele amintirea alegerilor recente. O sa va faca bine. O sa va scoata pentru o ora si jumatate din realitate si o sa va introduca intr-o lume aparte, unde cel mai bun lucru care ar merita facut e sa-ti descarci furia pe niste zombie. Povestea nici nu conteaza, e vorba de un virus care, evident, a facut ravagii transformand pe toata lumea in monstri avizi de carne umana dar si cam prostanaci. Intocmai ca in delicioasa comedie neagra/parodie horror britanica, Shaun of the Dead, care l-a lansat dealtfel pe Simon Pegg si din care Zombieland se inspira fara a incerca sa ascunda. Deci avem United States of Zombieland, un teritoriu post-apocaliptic tipic, depopulat si cu nelipsitele autostrazi pline de masini abandonate. Pe-acolo rataceste Columbus(Jesse Eisenberg), unul din ultimii supravietuitori, un pusti plin de fobii, adolescentul tipic american pasionat de jocuri dar antisocial, care reuseste sa scape gratie unui set auto-impus de reguli pentru supravietuire. La un moment dat il intalneste pe Tallahassee (Woody Harrelson) care nu are decat o singura regula - cum sa ucizi cat mai spectaculos un zombie? Cei doi fac echipa buna impreuna, Columbus reusind sa-l scoata mai tot timpul din sarite pe durul sau coleg cu regulile sale, care ce-i drept nu sunt complet inutile, dar care lui Tallahassee ii par total neavenite de vreme ce el ucide zombie cu foarfeca. Asa ca in timp ce unul ne mai impartaseste din cand in cand o noua regula de supravietuire (verifica locul din spate, pune-ti centura, trage de doua ori etc) celalalt ne ofera cate o noua hacuiala ingenioasa numa buna de primele pozitii in zombie kill of the day (chiar au asa ceva).


Filmul e destul de amuzant si excesiv de bogat in singe si membre umane ceea ce face un mix bun. E un road trip dinspre "nicaieri" catre "undeva" unde s-ar putea sa existe ultimii oameni sanatosi. Cei doi barbati sunt insotiti, uneori de buna voie, alteori din necesitate sau chiar fortat de doua surori in aceeasi situatie ca dansii dar cu serioase probleme in ce priveste increderea in oameni, ceea ce va provoaca un sir de farse neplacute pe seama naivilor barbati. Pana la urma insa cei patru fac echipa si pornesc impreuna in cautarea ultimelor urme de civilizatie, un parc de distractii si un magazin cu Twinkies. Momentul de maxim amuzament se petrece in casa lui Bill Murray unde eroii dau nas in nas cu insusi actorul - da, Bill Murray in propriul rol. Nu va zic ce se intampla ca e rezervat fiecaruia sa afle singur. Daca ar fi sa-l clasificam exact, Zombieland nu e chiar comedie, ci mai degraba un horror in care elementul de "gore" e folosit in mod amuzant, dar e foarte prezent pe ecran, mai ca te stropeste astfel ca pentru inimile slabe nu-i chiar indicat. Doar e clasificat R. Insa e bine facut, tensionant, plin de umor iar Woody face o performanta excelenta in rolul de redneck setat pe ucis zombie cu tarnacopul, bata de basball si ce alte arme mai gaseste.

Trailer.

4 comentarii:

  1. s-ar fi descurcat Michael Cera mai bine in rolul lui Columbus?

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca s-ar fi descurcat ok. N-am nimic de reprosat lui Eisenberg, chiar si-a facut rolul cum trebuie si presupun ca cei care l-au distribuit se pricep bine la asta. Michael Cera mi se pare un pic cam moale pt rolul asta, el e tipul mai romantic - Juno, Nick and Norah - Pe cand Eisenberg e tipul ala de agitat care intai ezita si apoi se pripeste.

    RăspundețiȘtergere
  3. intrebam pt ca aparent rolul fusese scris pt Cera care nu putea. they got the next best thing, ceea ce in final e prea posibil sa fi fost alegerea mai buna

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu cred ca este unul dintre cele mai bune filme din 2009.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.