marți, 1 decembrie 2009

Şase filme în cautarea unui spectator...sau doi (II)

UN FILM DE MARE CLASĂ



Vineri, de la 19.00, la Festivalul Filmului Francez, avem o întîlnire cu o temă mereu actuală, sensibilă şi importantă: relaţia delicată dintre profesor şi elev. Dar şi cu starea de tulburare, incertitudine şi anxietate tipică adolescenţilor. Entre les murs (Între ziduri). Trailer aici.

Laurent Cantet e unul din cei mai importanţi regizori din ultimul deceniu: Resurse Umane, Time Out şi Spre Sud. Numitorul comun al primelor trei filme este simţul regizorului pentru disperarea crescîndă a protagoniştilor. "După mintea mea, ceea ce face un personaj să existe este însăşi conştiinţa lui, adesea foarte dureroasă, a excluderii şi singurătăţii sale".

Cu al patrulea film a luat Palme D'Or în 2008. "Zidurile" aparţin unei şcoli publice din Paris. Profesorul, Francois Begaudeau joacă o versiune a lui însuşi (scenariul filmului are la bază cartea omonimă a acestuia, mărturie a perioadei cît a fost prof la liceu; acum e critic de film). Copii reali joacă versiuni ale lor. Filmat ca un documentar, filmul musteşte de adevăr şi complexitate.

Francois e un profesor bun, idealist, care luptă cu& pentru copiii rebeli. Dar cum observă TotalFilm, aici nu avem Dead Poets Society (sau Dangerous Minds, observaţia mea). Clasa îl împunge pe prof, iar liberalismul lui e înfrînt în urma unor lupte de rasă şi gen. Cînd îşi pierde cumpătul, le face "panarame" pe două eleve şi situaţia scapă de sub control. Din acest eşec profesorul învaţă o lecţie sau două.

Învăţăm şi noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.