joi, 10 decembrie 2009

Revoluţii în Europa

DOCUMFEST - ANUL II


Dacă după rezultatele alegerilor o parte din alegători cade în disperare, această societate este bolnavă. Iar cei care au guvernat-o poartă vina.

Nu, nu e vorba despre alegerile din România (deşi nu suntem baş departe). E vorba despre revolta din Republica Moldova şi înnăbuşirea ei brutală. Capcana documentează „vînătoarea tinerilor” participanţi la protestele din 7 aprilie a.c. Şase-şapte agenţi îi loveau deodată, cu picioarele şi bastoanele. „Dacă spuneai ceva, mai rău te băteau. Nu conta dacă eşti minor sau major. Dacă eşti băiat sau fată. Am dormit toată noaptea cu cătuşele la mâini şi ghemuit”. Urmele bătăilor încasate în beciurile miliţiei lui Voronin s-au mai vindecat. Şocul emoţional e posibil să nu se vindece vreodată. Mai ales pentru familiile celor ucişi.

Este -sper- ultima revoluţie anticomunistă din Europa. Capcana (scris şi regizat de Leontina Vatamanu şi Ion Terguţă) şi alte filme importante despre revoluţiile cehilor, ungurilor, polonezilor, sîrbilor şi românilor vor fi proiectate zilele acestea, în cadrul DocumFest. Ediţia a doua, cu tema "Revoluţii în Europa".

În primul Oraş Liber de comunism, nu cred că mai trebuie explicată tema „revoluţionară” a festivalului. Sau perioada de desfăşurare: 15-17 decembrie. Nu sunt sigur însă că Setup e spaţiul ideal pentru proiecţii. Cel mai important lucru e că se întîmplă. Şi că poţi înţelege, odată pentru totdeauna, ce-i cu Revoluţiile aste din Europa de Est. Pentru că încă nu ne-am decontat socotelile cu trecutul, după cum s-a văzut în campania asta electorală.

Zicea cineva, tot în Capcana: „Pentru crimele nepedepsite, societatea plăteşte preţuri foarte înalte mult mai tîrziu”.

P.S. cea mai mare capcană ar fi să mergem la festival în căutare după "adevărul" absolut sau cu teorii de-a gata despre Revoluţie; trebuie să vedem filmele cu un ochi proaspăt. Măcar acum, după 20 de ani, ar trebui să avem o oarecare detaşare sănătoasă care să permită reflecţia lucidă şi observaţia echilibrată. Adică normalitatea.

Un comentariu:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.