luni, 11 aprilie 2016

Fiul lui Saul ajunge la TimișoaraCâștigătorul premiului Oscar pentru Cel mai bun film străin din acest an, “Fiul lui Saul”, în regia lui László Nemes, va putea fi vizionat, într-o proiecție specială, la Filarmonica “Banatul” din Timișoara, joi, 14 aprilie, începând cu ora 19.00. "Oscarul pentru cel mai bun film străin" e adus de colegele noastre de la Pelicula Culturală, în parteneriat cu Transilvania Film.

FIUL LUI SAUL/SON OF SAUL, debutul în lungmetraj a lui László Nemes, nu este un film uşor de urmărit, însă este un film necesar.

”Pe vremea aia era o societate care se considera normală cum ne considerăm și noi acum și cumva, pe neobservate, s-a ivit șansa unor orori incredibile. Tot ce putem noi să facem și ce s-a dorit și cu acest film e să facem imposibilă apariția, chiar și a ideii, ca fiind o soluție viabilă. Asta trebuie noi să facem. Ăsta e motivul pentru care cred că mai e loc pentru filme despre Holocaust.” declară Levente Molnar, actor la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, care are un rol cheie în acest film. El îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagarul de concentrare.

Filmul, inspirat dintr-o culegere de texte scrise de foşti membri ai Sonderkommando din lagărele de exterminare, “descrie cu precizie, la timpul prezent, aici şi acum, funcţionarea „normală” a unei fabrici a morţii, cu organizarea, regulile, ritmul, schimburile, neprevăzutul şi productivitatea maximă ce o caracterizau.” spune regizorul.

Pe lângă Oscar, filmul a mai fost distins și cu Marele Premiu al Juriului și cu Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, cu Cel mai bun film străin la ediția din acest an a Globurilor de Aur şi cu alte peste 40 de premii.

Prețul unui bilet este de 10 lei şi poate fi achiziţionat de la Librăria Cărtureşti - Mercy (dacă mai sunt, că un prim lot se epuizase în aceeași zi)

Filmul este subtitrat în limba română.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.