marți, 12 aprilie 2016
Florin Iepan: "Competiţia liberă pe proiecte culturale este o glumă proastă"
Pentru că s-au adunat iarăși mai multe, le strângem la un loc.
O simplă privire la ce fac concurenții noștri de la Cluj ar trebui să umple edilii din Timișoara de rușine (dar ei au o campanie de câștigat, campanie care nu are legătură cu titlul de Capitală Culturală Europeană).
Primăria Cluj susține TIFF cu 1,4 milioane lei. Adică o finanțare mai mare decât au primit toate ONG-urile culturale din Timișoara LA UN LOC! (vezi aici).
Și nu luăm în calcul "suplimentările" și "re-alocările" care s-au acordat prin votul unor consilieri (pe sub masa) de la Primăria Timișoara, după publicarea rezultatelor. Vorbim de cele acordate conform hotărârilor Primărie și jurizării de la Casa de Cultură.
Să mai dăm niște cifre:
Conform bugetului pe 2016 la capitolul cultură, Primăria Timișoara "investește în continuare în dotarea instituțiilor culturale: 852.000 de lei pentru Teatrul German, 261.370 de lei pentru Teatrul Maghiar, 550.000 de lei pentru Filarmonica „Banatul”. Agenda Casei de cultură și programul de finanțări nerambursabile în domeniul culturii și tineretului depășesc 15 milioane de lei în acest an."
Poate depășesc pe hîrtie 15 milioane, pentru că în realitatea de la Casa de Cultură au depășit doar puțin peste 1 milion de lei. Asta în timp ce Primăria Cluj finanțează ONG-urile cu aproape 7 milioane. În caz că vă interesează, cam acesta este și raportul de viață culturală la Timișoara față de Cluj: 1 la 7.
TIFF e susținut, cum ziceam, de Primăria Cluj cu peste 1,4 milioane de lei. Festivalurile de film din Timișoara primesc însumat vreo 57.000 de lei. Timishort, Ceau, Cinema!, Festivalul Filmului Francez, Filmului de Umor. Scuze, dar nu găsesc nimic de râs.Nu găsește de râs nici regizorul Florin Iepan:
"Din punct de vedere cultural, Timişul si Timişoara au fost reduse la nişte pieţe de desfacere pentru producţii culturale din afară. Am ajuns groapa de gunoi a creaţiilor culturale expirate de oriunde şi ale oricui. Sectorul independent, cultura vie si industriile creative locale sunt ignorate total. Bani, resurse si infrastructura sunt destule, dar se aruncă milioane de euro în bugetele unor instituţii de cultură de stat care funcţionează dupa reguli rămase neschimbate din perioada stalinistă. Se dau sute si sute de mii de euro unor artişti sau performeri de o oră sau două care au mari dificultăţi să găsească Timişoara pe hartă. Comunitatea cu ce rămane după ce ei pleacă de la noi din colonie? În timpul ăsta, talentul local din toate generaţiile se zbate la limita subzistentei. Bugetul pentru cultură este distribuit la fel de discreţionar ca banii de protocol, pentru cafea si fursecuri. Competiţia liberă pe proiecte culturale este o glumă proastă. Infrastructura culturală este dată în arendă, pe vecie, unor baroni culturali locali care-şi fac veacul prin anticamere cu şoferii si secretarele. De ce suntem în situaţia asta? Pentru că decidenţii locali de la toate partidele sunt rău intentionaţi? Nu. Nici vorbă. E mai simplu. Sunt doar incompetenţi în domeniul politicilor culturale, ca şi in alte domenii."
Categorii:
timisorene
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.