miercuri, 27 aprilie 2016

Concluzii după dezbatere


Ieri, 26 aprilie, la Timișoara, "independenții" -așa cum ne-a numit presa- am avut o întâlnire reușită, chiar dacă au lipsit reprezentanții Primăriei. Ne vom prezenta însă cu concluziile noastre cât de curând și în fața ediililor. În mare, cerem mai multă transparență, claritate a procedurii de finanțare, dialog cu sectorul independent și mai ales demararea acțiunilor prevăzute în Strategia Culturală a orașului, asumată deja prin vot. Mai jos e comunicatul cu solicitările noastre, la care au aderat deja mai mulți operatori culturali din Timișoara și București. Lista e deschisă...

În atenția domnului primar Nicolae Robu,
a domnului viceprimar Dan Diaconu
și a Comisiei de Cultură a municipiului Timișoara

În urma mesei rotunde inițiate marți, 26 aprilie, de Asociația Română a Filmului Independent, Asociația Documentor, Asociația Simultan, asociațiile Marele Ecran și Pelicula Culturală pe tema finanțărilor de la Casa de Cultură Timișoara a proiectelor culturale din sesiunea martie 2016, mai mulți operatori culturali contestă modul în care s-au acordat aceste finanțări la Timișoara.

În esență, principalele nemulțumiri luate în discuție sunt următoarele:

ü  lipsa de corelare între punctajul obținut de proiecte în urma jurizării şi finanțarea alocată.
ü  lipsa de transparență și claritate a competiţiei de proiecte şi procedurii de alocare a bugetelor.
ü  conflictul de interese în care se află o parte din membri comisiei de jurizare.
ü  suplimentarea selectivă, fără nici o consultare, în ședința de plen din 5 aprilie, a bugetelor câtorva proiecte.
ü  inexistența unui răspuns până în acest moment la contestațiile depuse la Casa de Cultură de mai multe asociații.
ü  disproporția foarte mare între fondurile nerambursabile pentru ONG-uri şi sumele alocate direct proiectelor Casei de cultură şi/sau instituțiilor de cultură de stat.
ü  lansarea cu întârziere a call-ului de proiecte culturale, ce determină pierderea a 4 luni din an din implementarea acestora.
ü  nerespectarea propriilor termene privind evaluarea proiectelor si semnarea contractelor cu operatorii culturali.

Soluţionarea acestor probleme este cu atât mai stringentă, cu cât o parte din aceste prevederi sunt conținute în Strategia culturală 2014-2024 a municipiului Timișoara, adoptată prin Hotărâre de Consiliu Local în octombrie 2014. De exemplu, la capitolul Instrumente de bună guvernare asumate de Primăria Timişoara în alocarea fondurilor pentru cultură, luarea deciziilor de politică publică şi în general, comunicarea cu operatorii culturali: “Se urmăreşte îmbunătăţirea calităţii şi transparenţei evaluării cererilor de finanţare pentru proiecte culturale prin mai multe măsuri”

Ca urmare a celor prezentate, solicităm Primăriei Timișoara luarea unor măsuri active pentru implementarea cât mai rapidă a prevederilor și acțiunilor asumate prin Strategia Culturală 2014 – 2024:

ü  suplimentarea finanțărilor în funcţie de punctajul obţinut de fiecare proiect în parte.
ü  adoptarea unor procese de evaluare existente în cadrul altor competiţii de proiecte naţionale sau europene, care să asigure transparenţa şi caracterul echitabil al competiţiei de proiecte. În acest sens, organizaţiile semnatare îşi manifestă disponibilitatea de a participa la consultări.
ü  implicarea unor evaluatori independenţi în procesul de evaluare.
ü  clarificarea urgentă a aspectelor de management al competiţiei de proiecte pentru a eficientiza comunicarea operatorilor culturali cu autoritatea finanţatoare.
ü  Pentru evitarea conflictelor de interese şi sprijinirea unor proceduri transparente în ceea ce priveşte alocarea banilor publici se necesită înfiinţarea unui Centru de proiecte pentru sectorul operatorilor culturali independenţi prin care să se deruleze următoarele competiţii de proiecte culturale.

Menționăm că la dezbatere au mai participat: Siegfried Geilhausen, viceconsulul Republicii Germania la Timișoara, domnul Daniel Malbert, directorul Institutului Francez Timișoara, Simona Neumann, director al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, Mona Petzek, director al Centrului Cultural German Timișoara, alți operatori culturali și ziariști.

Întrucât domnul viceprimar Dan Diaconu nu a putut participa la această masă rotundă, propunem stabilirea unei noi întâlniri pentru a-i prezenta pe larg solicitările noastre și propunerile de îmbunătățire a procedurii de finanțare a sectorului independent la Timișoara, cu scopul de a crește calitatea acțiunilor culturale din oraș și competitivitatea proiectelor culturale.

Acest demers este susținut de:

ASOCIAȚIA DOCUMENTOR

ASOCIAȚIA MARELE ECRAN

ASOCIAȚIA PELICULA CULTURALĂ

ASOCIAȚIA ROMÂNĂ A FILMULUI INDEPENDENT

ASOCIAȚIA SIMULTAN

ASOCIAȚIA CULTURALĂ METROPOLIS

CENTRUL CULTURAL GERMAN TIMIȘOARA

CONSULATUL REPUBLICII GERMANIA LA TIMIȘOARA

INSTITUTUL FRANCEZ TIMIȘOARA

ORDINUL ARHITECȚILOR DIN ROMÂNIA (FILIALA TERITORIALĂ TIMIȘ)

STREET DELIVERY TIMIȘOARA

Update: se alătură și

CARAVANA NEXT

și autorii Strategiei Culturale a Timișoarei 2014 - 2024

ASOCIAȚIA METRUCUB (prin Raluca Iacob-Pop)

ASOCIAȚIA PENTRU TRANZIȚIE URBANĂ (prin Vera Marin)

CRISTINA MODREANU (critic de teatru și jurnalistă)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.