vineri, 10 decembrie 2010

Rezistenta din minti

Saptamana trecuta scriam in 24 FUN:

"Reclama la Medalia de Onoare se incheie cu promisiunea: Din 12 noiembrie, pe tot cuprinsul tarii. Arad, Timisoara si Deva nu fac parte din “tot cuprinsul tarii”. Ar fi aproape amuzant, daca n-ar fi trist. Nici Portretul luptatorului la tinerete (regie: Constantin Popescu Jr.) n-a ajuns inca. Autobiografia lui Nicolae Ceausescu a rulat cvasi-clandestin, timp de trei zile la Studio. Toate filmele mai sus pomenite ating chestiuni de insemnatate pentru romani. Nu intamplator, au fost lansate in jurul datei de 1 decembrie (stiti, perioada aceea din an cand se repune in discutie notiunea de “patrie”).

E o situatie ironica. In anii ‘80 ni se bagau pe gat sute de productii autohtone de propaganda, iar acum nu le putem vedea pe astea putine dar bune. Pînă si filmele neagreate de regimul Ceausescu “ieseau” cateva zile intr-un cinema de la periferie.
In aceste conditii, solutia “torentilor” nu mi se mai pare imorala. Sa ne intelegem, nu pirateria e principalul vinovat. Nici recesiunea. Statistic, audienta in salile de cinema romanesti a crescut continuu in ultimul an si jumatate. Cinema City deschide multiplex dupa multiplex (la Arad, la Baia-Mare). Problema e ca nimeni nu impune filmul romanesc in cinematografe. La 5 filme straineze sa ruleze obligatoriu si unul d’al nostru (mai ales ca, in mod miraculos, le facem tot mai bine). Politici protectioniste sunt adoptate nu doar in state usor "nationaliste" precum Coreea de Sud, ci si in tari "progresiste" ca Franta."

Cu Medalia de Onoare am dat cu batu-n balta. Chiar in ziua in care aparea articolul de mai sus, aparea si filmul la cinema Timis. I-adevarat: a trecut tiptil, discret, neobservat, dar a aparut. Astazi, in drum spre Portretul luptatorului la tinerete eram gata sa-mi fac mea culpa fata de RADEF (regia nationala de film). Chiar daca filmul era programat o singura data pe zi.


Ajung in fata la Timis si vad afisul. Imi zic: "Iata, filmele totusi ajung. Noi, spectatorii, suntem vinovati. E asa de greu sa aruncam pe noi o pufoaica in plus? Si niste izmene pe sub pantaloni." Ajung la casa cu un aer triumfator gata sa cer 3 bilete (pentru inca doi prieteni care s-au luat dupa programul afisat), cand domnul proiectionist imi spune ca filmul n-a ajuns inca de la Craiova. Din cauza conditiilor meteo, firma de curierat n-a livrat la timp pelicula (da, pelicula din aia clasica, pe 35 mm). Mi-am inghitit cateva sudalme la adresa unui acronim din 5 litere, care incepe cu R. si se termina cu F.

Dupa care am observat ironia istoriei. Pana si astazi e batjocorita memoria (din celuloid a) luptatorilor anti-comunisti. Primul film serios despre o miscare autentica de rezistenta romaneasca s-a blocat din cauza unor troiene, pe undeva prin munti. Cred ca la mijloc sunt tot niste comunisti. Tura asta insa pot sa strig in gura mare si sa nu risc sa fiu impuscat: Jos Romania...Film! Muriiiiiiiiiiiiti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.