joi, 2 decembrie 2010

Cenusa si Sange


Cateva lucruri despre Cendres et Sang, filmul care deschide Festivalul Filmului Francez la Timisoara:

Regizor : Fanny Ardant

Actori : Ronit Elkabetz, Abraham Belaga, Marc Ruchmann, Olga Tudorache, Claire Bouanich, Ion Besoiu, Mădălina Constantin, Tudor Aaron Istodor.

Lungmetraj : Franceză/ Română

Gen : Dramă

Producţie 2008 / Premiera în Franţa :09/09/2009

Durata : 1:45

Sinopsis :

Exilată din ţara natală, după asasinarea soţului ei cu zece ani în urmă, Judith trăieşte la Marsilia împreună cu cei trei copii ai săi. După ce ani de-a rândul refuzase să-şi revadă familia, în pofida temerilor şi secretelor, Judith cedează dorinţei copiilor săi şi acceptă invitaţia la nunta unei verişoare. Pleacă să petreacă o vară la ţară, să-şi redescopere rădăcinile şi istoria. Dar întoarcerea lui Judith reînvie vechi tensiuni între familii rivale. Inevitabil, apare violenţa, sângele cere sânge…

Critici :

Libération / Philippe Azoury

Fanny Ardant a dorit să împărtăşească o poveste plină de ură şi de secrete. Cunoscându-i vocea unică, era de aşteptat că o va relata ca nimeni alta.

Télérama / Pierre Murat

Cel puţin pentru începuturile sale ca realizatoare, Fanny Ardant nu a ales calea cea mai uşoară – un ménage à trois, o poveste de adolescenţi sau o comedie ineptă… Înaintând către Carpaţi, pentru a pune în scenă povestea unui destin zguduitor, pe care nu ar fi dezminţit-o nici măcar Prosper Mérimée, autorul Colombei, F. Ardant descoperă un tânăr comedian strălucitor, Abraham Belaga, un fel de Benoît Magimel. Locuinţa acestei familii româneşti, numeroasă, alcătuită din personaje excentrice (moşul autoritar, unchiul muzician) evocă uneori lejeritatea senzuală a unei „Nina Companeez” cu care Fanny Ardant şi-a făcut debutul în Les Dames de la côte. Desigur, în momentul în care se exprimă liber - aşa cum o face şi în interviurile sale, când violenţa se intensifică sau când ochii negri ai lui Ronit Elkabetz o fac să nu mai semene cu Fanny A., ci cu o Irène Papas ieşită dintr-o tragedie amplificată a lui Michael Cacoyannis, atunci se atinge ridicolul. Nu, de altfel, nu se ajunge până acolo… Dar acest film nu e de temut. Şi dacă are imperfecţiuni, acestea pot fi puse pe seama imprudenţei pe care mizează, ceea ce îi conferă o imagine amuzantă, pe cât de imperfectă pe atât de îndrăzneaţă.

Les Inrockuptibles / Serge Kagansky

Este interesant să vizionezi filmul lui Fanny Ardant, realizatoare şi scenaristă, chiar dacă numai pentru a explora trăirile unei actriţe de valoare. Iar rezultatul este mai degrabă surprinzător. De unde vine interesul pentru România rurală, gustul pentru tinerii în costume negre care se iau la trântă, sensul tragicului arhaic, imaginarul halucinant ce ar putea fi regăsit la Pintilie, Scorsese şi Tchekhov? Iată tot misterul acestui film convulsiv, nelipsit de obstacole, supus unei dramaturgii localizate uneori în timp, dar care impresionează prin tensiuni latente şi accese de violenţă.

Trailer

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.