sâmbătă, 25 decembrie 2010

Buried (2010)

rating: Colectabil

Putem spune despre Buried de la bun inceput ca este un "one man movie". Il are in centru pe Ryan Reynolds si doar pe el, un barbat oarecare pus intr-o situatie extraordinara: se trezeste inchis intr-un cosciug si restul de 90 de minute se straduieste sa scape. Intr-adevar, ideea filmului nu e una inedita insa restrangerea actului filmic e una exceptionala. Am mai vazut filme cu oameni captivi intr-o celula, pestera, camera, apartament sau cladire. Am mai vazut filme de anvergura in care unul din personaje ajunge intr-un sicriu iar ceilalti trebuie sa-l scoata teafar. Dar n-am mai vazut un film in care protagonistul sa fie atat de izolat sau imobilizat si asta sa reprezinte intregul film. Rodrigo Cortez face un film cu un singur chip si mai multe voci reusind sa creeze un thriller deosebit de tensionat si de claustrofobic. Eu cel putin m-am simtit la fel de prins in capcana si fara libertate de miscare ca si personajul din film. Sa fii ingropat de viu e una din cele mai sinistre farse pe care le poate suferi cineva.

Paul Conroy se trezeste intr-un intuneric absolut inchis intr-o cutie de lemn, care din motive de regie e mai mare decat un sicriu obisnuit, dar al carei efect e acelasi: panica si claustrofobie. Cu ajutorul brichetei Zippo Paul isi lumineaza capcana. Descopera ca i-au fost lasate doar un pix, un cutitas, o plosca cu whiskey si un telefon cu meniu in limba araba. Din apelurile ulterioare (911, nevasta, serviciu, amabasada, FBI) aflam ca Paul e sofer pe camion in Irak iar convoiul sau a fost atacat de insurgenti el pierzandu-si cunostinta. Cere ajutor in disperare dar este tratat cu suspiciune de toti functionarii. Cum sa fii pus in asteptare cand tu esti ingropat de viu. Delirant. Frustrarea lui e frustrarea noastra. Nu stiu cati am fost in situatia de a incerca sa explicam o situatie exceptionala unor urechi plictisite dar nici nu cred ca suntem multi care ar vrea sa afle pe propria piele. Noua realitate in care se afla tipul isi face tot mai groaznic simtita prezenta si devine certitudine cand unul din numerele apelate se dovedeste a apartine rapitorilor. Reteta tipica: cerere de rascumparare si amenintari, casete video si ultimatum-uri.


Poate ca tocmai faptul ca filmul este spaniol (chit ca e vorbit in engleza) face ca intreaga constructie sa nu se prabuseasca... Ar fi putut rata, ar fi putut plictisi, ar fi putut exagera (iar la scena cu sarpele a si facut-o) dar, oricum l-as privi, calvarul tipului m-a prins iar la final ma angajase deja complet. Nu m-as fi asteptat la asa ceva din partea lui Reynolds, pe care il asociez cu roluri de super-erou sau muschi tari-minte putina. Rolul asta chiar m-a convins. Genul de thriller hitchcockian condensat in cativa metri patrati filmat din unghiuri inspirate si cu o lumina creepy e sadic si veninos. Te musca in mod repetat, cu fiecare secunda care ticaie in capcana mortii, si ucide lent orice speranta. Nu poti sa nu te intrebi ce au simtit adevaratele victime in cazuri similare. Ce ai face tu intr-o situatie similara si avand la dispozitie un cutit? Clar, de vazut. E tocmai ce le lipseste filmelor Saw.
Trailer

5 comentarii:

  1. Am vazut si eu filmul si vreau sa spun ca a fost exceptional,chiar daca a fost cu un singur om a fost un film de nota 10* ... pacat de sfarsit poate va fi partea a doua

    RăspundețiȘtergere
  2. claustrofobie, tensiune, disperare, un fir fragil si scurt de speranta.....
    mi-a placut. a fost alceva....

    RăspundețiȘtergere
  3. @Anonim: nu prea cred in partea a doua. exact asta a fost avantajul primei parti.. moartea sperantei.

    @Sebi: asa e, a fost altceva.

    RăspundețiȘtergere
  4. Performanta lui Ryan Reynolds e remarcabila, intr-adevar. Dar doar atat.
    In rest, un alt film din seria "corporatismul american, razboinic si care nu da doi bani pe individ". "Ati fost concediat azi-dimineata ..." ??? C'mon ... De ce nu acum trei zile?

    RăspundețiȘtergere
  5. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~SPOILER !!!~~~~~~~~~~~~~~~~~~


    Daca va uitati la credits , imediat dupa ce se termina, ne arata o scena scurta cu numele "Mark White" scris intr-un chenar de Conroy pe o scandura. Daca va amintiti bine, Dan Brenner care se ocupa cu ostatecii i-a spus ca White a fost salvat iar la sfarsitul filmului aflam ca ei abia acum l-au dezgropat. Sa fi mintit oare Dan Brenner sau ei sa fi gasit scandura cu numele "Mark White", acea scandura fiind chiar din cosciugul lui Paul si au crezut ca l-au gasit pe Mark ?

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.