duminică, 29 septembrie 2013

Adios Heisenberg!


Au spus-o deja în repetate rînduri sute de publicaţii, mii de site-uri şi comentatori. S-ar strînge un volum-gigant tip Omagiu numai cu laudele celebrităţilor şi oamenilor din industrie (ex: Ben Stiller, Simon Pegg, Conan etc).

Cu riscul de a deveni plictisitor, trebuie să o spun şi eu înainte de ultimul episod (care va fi la noapte în Statele Unite): Breaking Bad e serialul de televiziune suprem. Punct.

Astăzi sunt împărţit între starea febrilă a aflării deznodământului şi tristeţea că acest deznodămînt trebuie totuşi să vină. Pe de o parte ştiu că va urma un gol, pe de alta sunt extrem de curios cum va reuşi creatorul Vince Gilligan & co să ne depăşească din nou aşteptările (care deja sunt foarte mari).

Pînă acum, aceste ultime şapte episoade ale sezonului 5 s-au încheiat aşa cum scrie David Mamet că trebuie să se încheie orice dramă: "surprinzător, dar inevitabil". Parcă toată tensiunea acumulată în sezoanele anterioare a fost împachetată în cîteva confruntări vitriolante, de magnitudine nucleară: Hank vs. Walt, Jesse vs. Walt, Skyler vs. Walt, Walt vs. Cancer, Skyler vs. Marie, Todd vs. Jesse, Walt vs. Walt Jr. etc.  Shakespeare pe meta-amfetamine.

Toate iţele, toate minciunile duc acum în acelaşi loc. Masca lui Heisenberg (sau pălăria?) a căzut. E ultimul stand-out. Se aude sunetul de clopote. Se simte mirosul de praf de puşcă şi de răzbunare. Acest ultim duel din Albuquerque va fi în plină lumină (iar dacă ar fi să fac şi eu un pariu, confruntările în plină lumină nu îl avantajează pe Walt).

Nu speram că Gilligan va reuşi să iasă cu aceeaşi măiestrie şi credibilitate, episod după episod, din păienjenişul complicat (ca întreg Tabloul lui Mendeleev) pe care el însuşi l-a creat. Mi-l imaginez închis într-o rulotă în deşert împreună cu scenariştii săi, constrînşi la fel ca profesorul de chimie devenit druglord, să stea acolo pînă vor găsi soluţia perfectă.Ceea ce fac oamenii ăştia trebuie studiat în şcolile de scenaristică.

De fiecare dată cînd trăiesc un nou episod, creierul meu transmite automat aceeaşi informaţie, ca o placă stricată sau ca un sistem supraîncălzit: marfa asta e mult prea bună! Sau poate e doar senzaţia de high pe care ţi-o dă drogul tău preferat.

Un lucru e sigur după deseară (mîine în România): odiseea lui Walt aka Heisenberg va lua sfîrşit într-un fel sau altul. Mogulii televiziunii n-ar putea renunţa totuşi la aşa o mină de aur, aşa că a fost anunţat oficial Better Call Saul, un spin-off în jurul avocatului lui Walter White, Saul Goodman (Bob Odenkirk).

E anunţat şi un documentar despre serial. Între timp Aaron Paul (Jesse Pinkman) e oprit pe stradă de fani, cu rugămintea să îi înjure cu celebrul "bitch!".Un alt exemplu al fenomenului Breaking Bad este planul pentru un remake hispanic, Metastasis, în care Diego Trujillo va fi Walter Blanco, iar Roberto Urbina va fi Jose Rosas (deci culorile rămân).

Dar pînă atunci mai avem un episod final. "All bad things must come to an end". Un sfîrşit foarte bun, avem toate motivele să credem.

later edit, dupa ce m-am trezit la 6.30 ca  sa evit orice posibilitate de a citi vreo stire-spoiler inainte sa vad episodul ultim al seriei "Felina" care anagramat ne da, desigur, "Finale" (dar n-am apucat sa ma bucur de descoperire, ca mai sunt 2 posibile explicatii: Fe (Fier - Sange) Li (Litiu -Meth), Na (Sodiu -Lacrimi) si o balada country despre un duel intre cowboy; yeah, bitch!


  "Yes I got what I deserve
  Kept you waiting too much long, my love
  All that time without a word
  Didn't know you think that I forget
  I regret
  Special love I had for you, 
  my baby blue..."
                          (Badfinger - Baby blue, piesa pe care s-a terminat...asa cum trebuie)



7 comentarii:

  1. Intrebarea pe care o pun despre fiecare serial de cativa ani incoace: cum se compara cu The Wire?

    RăspundețiȘtergere
  2. @Supastaru

    nu stiu cum se compara
    pe mine nu m-a prins The Wire (poate ii mai dau o sansa)
    cred ca si aici e o chestie de gust, pana la urma

    RăspundețiȘtergere
  3. The Wire, cu toate ca are un sezon prost (5), e cel mai tare serial facut vreodata. The Sopranos e aproape la fel de bun, problematic e la fel, ultimul sezon (6, in 2 parti), care parca nu e la acelasi nivel cu precedentele. Breaking Bad are dupa parerea mea 2 sezoane "slabe" (3 si 4), dar celealte (1,2 si 5, in 2 parti) sunt cel putin la nivel "The Wire".

    Ca sa fii fan The Wire:
    1. trebuie sa rezisti pana la episodul 4 din sezonul 1,
    2. trebuie sa ai un job care presupune birou, rutina, hartii, sefi, ore suplimentare, etc

    RăspundețiȘtergere
  4. Inca ceva. The Wre si Sopranos nu sunt genul de seriale unde stai sa vezi 5 episoade la rand, Breaking bad insa e.

    RăspundețiȘtergere
  5. @ anonim

    ok, voi rezista pana la episodul 4

    asa e cu episoadele la rand, e pur si simplu adictiv
    greu de egalat asa ceva

    RăspundețiȘtergere
  6. Finalul a fost decent, poate cel mai bun posibil, raman insa la parerea ca serialul trebuia sa se incheie cu sezonul patru. Sezonul cinci mi s-a parut cel mai nereusit dintre toate (posibil sa se fi inflamat cineva dintre "puristii" de la Hollywood si sa fi cerut o continuare in care "omul negru" sa-si primeasca pedeapsa - nu stiu, e doar o parere). Oricum, BB este, pentru mine (subliniez, pentru mine, p) cel mai bun serial de drama vazut pana acum. O sa incerc sa ma uit si la The Wirw (bine ca l-am "descoperit" pe Idris Elba acolo), Oz mi-a placut mai mult decat Soprano, Luther (cu Idris Elba) e in aceeasi liga cu Oz, mai sunt multe altele de aceesi categorie, nu le mai enumar aici, dar un concept ca "The booth at the end " n-am vazut de cand sunt eu. Geniu curat (pacat ca sunt doar doua sezoane si ataaaaat de scurte).

    RăspundețiȘtergere
  7. The Wire, într-adevăr a fost "supremul"...

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.