sâmbătă, 7 septembrie 2013

Science Night e = mb + me

NOTIUNI EXPLICATIVE



Anul trecut, trupa Makunouchi Bento umplea Casa Filmelor cu Aventurile Printului Ahmed (rescoring live). Astazi (de la ora 20.00) cei doi timisoreni se aventureaza, in aceeasi formula magicala Music & Film Festival din Alba Iulia. Peste exact o saptamana vor reveni la Plai cu un nou concept original. Nume de cod: Science Night.

Waka_x a insistat sa precizez ca actul lor de anul acesta nu e un "show", e un "spatiu". Un spatiu sonor si vizual in care lumea se relaxeaza si asculta muzica, discuta cu cei din jur si priveste cind si cind la experimentele vizuale de pe ecran.

Science Night este un tribut adus fascinantei lumi a documentarelor stiintifice din anii '50-'60-'70, perioada din istoria omenirii cind stiinta era privita cu mare interes si curiozitate de oricine. Genul SF inflorea si el, iar viitorul era pasul pe care cei mai multi doreau sa-l faca cu zimbetul pe buze.

Documentarele de atunci musteau de elemente artistice. Erau creative, fascinante, multe chiar psihedelice. Reuseau sa te tina lipit de ecran (mare sau mic) zeci de minute, facand productia de suruburi sau studierea unor bacterii o intreaga "aventura a cunoasterii", oferind viziuni tulburatoare despre universul inconjurator, extinzind simturile privitorului.

Science Night nu e facut din nostalgie, ci mai mult din dorinta de a re-trezi curiozitatea fata de documentarul stiintific facut artistic si fata de marea stiinta (cateva mostre vizuale, mai jos).










Materialul vizual (mixat, asociat si combinat) cuprinde: documentare vechi, vizualizari stiintifice de date, eseuri vizuale despre stiinta, reproduceri si simulari artistice ale unor fenomene, filme tutoriale de masini si aparate, filme didactice etc. Ca si coloana sonora, cei doi dj folosesc muzica din colectiile lor particulare, adunata in ultimii 15 ani.

Tehnic, Science Night este un proiect audio-vizual (DJ+VJ creativ). Practic, Casa Filmelor devine zona de relaxare, dupa tumultoasele concerte de la scena mare (sambata, 14 septembrie,  cca 24h). Un trip fara substante si opiacee (altele decat cele pe care creierul nostru le produce singur). 

Rostul Science Night: sa ne aduca aminte ca existat si un altfel de film care a inflacarat imaginatia si curiozitatea multor generatii, inclusiv a celor care au facut acest mic tribut. E = m(akunouchi) b(ento) + m(arele) e(cran). Totul se ridica la cub (Casa Filmelor, Plai).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.