miercuri, 9 mai 2012

The Avengers (2012)

Comic geek nirvana


rating: Colectabil pentru fani

N-au trecut decat 4 ani de cand studiourile Marvel lansau in lumea tot mai frenetica a filmului de consum Iron Man, ca pe un nou si vrednic cap de pod al francizei cu supereroi. A fost o prima samanta plantata la Hollywood prin care se urmarea fara doar si poate aducerea unei alte “ligi de supereroi” ai benzilor desenate in mainstream. Lucrand cu personaje care au in spate sute sau chiar mii de pagini de comics ce meritau sa sada fiecare in mijlocul unui film doar al sau, drumul a fost destul de anevoios. Provocarea majora era sa-i faci convingatori in carne si oase pe acesti eroi venerati de un anumit tip de public si sa le vinzi povestea. Doua filme Iron Man, un The Incredible Hulk, un Captain America si, respectiv, un Thor ne-au introdus cel putin 10 personaje esentiale din seria grafica Avengers. Protagonistii fiecarui film s-au intiparit usor in memoria cinefililor, originea lor a devenit tuturor familiara si, iata ca, in 2012 a fost posibila ‘asamblarea’ lor intr-o formula gata sa produca orgasme comice tocilarilor.



Din randurile acestui public se ridica si Joss Whedon, eminenta cenusie din spatele filmului The Avengers, avid consumator de comics si fan declarat al Razbunatorilor. Joss reuseste sa inghesuie in acelasi film 4-6 personaje care n-au ce cauta unii in preajma celorlalti ce sa mai vorbim de a functiona ca o echipa de supereroi. Serios acum, avem un soldat din WWII, un zeu nordic, un miliardar-playboy-geniu-inventator, un Legolas modern si o vaduva neagra. Si o namila verde invincibila, toata un pachet de muschi si nervi. Pastrand proportiile, toate astea suna ca un film de Soderbergh cu crema actorilor de la Hollywood. Whedon face insa posibila asamblarea mizand chiar pe disensiunile dintre acestia - provocate de orgoliile imense, naturile diferite sau principiile ridicole dupa care se ghideaza - contand pe faptul ca, in ciuda defectelor inerente, bunul simt va prima si in fata unei amenintari suficient de impresionante baietii o vor da la pace.


Ei bine, amenintarea va lua aici chipul zeului inselaciunii, Loki (Tom Hiddleson), fratele vitreg al lui Thor (Chris Hemsworth), pe care l-am vazut exilat din Asgard in finalul filmului respectiv. Preludiul Avengers ne lasa sa intelegem ca Loki a fost luat la autostop de alte fiinte cosmice razboinice numite chitauri si reprezinta acum varful lor de lance pentru invadarea Pamantului. Planul lui consta in sustragerea tessaractului, cubul cosmic furnizor de energie infinita, recuperat de Nick Fury (Samuel L. Jackson) si agentia lui dubioasa SHIELD de pe fundul oceanului odata cu trupul lui Steve Rogers/Captain America (Chris Evans), si utilizarea artefactului pentru deschiderea unei porti interdimensionale prin care armatele de chitauri sa patrunda. Suna complicat dar lucrurile se simplifica atunci cand Loki “corupe” mintile a doi oameni esentiali: profesorul Selvig (Stellan Skarsgard) si agentul Barton/Hawkeye (Jeremy Renner).



In ajunul viitoarei apocalipse Nick Fury n-are alta solutie decat sa sune adunarea fortelor mai mult sau mai putin controlabile cu care a avut de-a face in trecut: carismaticul Tony Stark (Robert Downey Jr.) si dr. Banner/Hulk (cu un Mark Ruffalo confiscand personajul via motion capturing si facandu-l al sau pentru cel putin 5 filme viitoare). Petitorii acestor doua genii neintelese au si ei parte de roluri mai consistente, atat Natasha Romanoff (Scarlett Johansson) cat si agentul Phil Coulson (Clark Gregg) contribuind decisiv la factorul dramatic. Ceilalti doi membri ai echipei, Capitanul si zeul tunetului, se alatura insa doar dupa ce isi masoara fortele in padure, ca barbatii. Nimeni nu pare insa a sesiza ca singurul care se bucura efectiv de adunarea lor e chiar inselatorul Loki. In mod evident, farsorul le pregateste ceva.



Ceea ce-i lipseste acestui film este insa un villain pe masura. Tot respectul pentru Tom Hiddleson care face un Loki admirabil de fragil si dus cu pluta, dar intr-un film in care 4 eroi folosesc forta bruta pentru a rezolva conflicte, balanta e cam inegala. Cu toate ca Loki are o armata la dispozitie, chitaurii aia nu produc nici o emotie fiind clar pentru toata lumea ca sunt doar aperitive pentru Hulk. Totusi, ei servesc din plin partea vizuala a filmului cand tot iadul se dezlantuie intr-o sarabanda de explozii si efecte speciale. Si daca tot am amintit de Hulk sa mentionam ca e fara doar si poate cel mai implinit personaj, Ruffalo scotand la iveala o oarecare slabiciune a personajului in forma sa umana. Bruce Banner a trecut demult de centimetrul ala care-l despartea de sinucidere - fara succes - si acum e doar un om resemnat care are grija sa nu se enerveze prea tare.

Probabil lucrul cel mai reconfortant la The Avengers a fost faptul ca nu s-a luat in serios mai deloc. Sau doar ca valoare a productiei (adica, nu dam banii pe prostii). Exista o lejeritate binevenita in felul in care e servit neverosimilul, sunt permanent prezente auto-referintele care elibereaza de ridicol, discursul eroic-patriotic al capitanului e balansat de zeflemeaua omului de fier iar factorul comic e prezent nu doar in replicile lui Tony sau in comportamentul “din topor” al lui Thor ci chiar in persoana namilei verzi care sufera in final o tranformare majora: dintr-o bruta fioroasa devine un personaj de comedie slapstick. Confruntarea sa unu la unu cu Loki e fara indoiala cel mai memorabil moment al filmului.

In incheiere reamintesc ca in contextul actual nu merita facute comparatii de valoare artistica intre filmele de consum/masa cu bugete exorbitante. Cu atat mai putin intre filmele 3D de azi si cele de acum 20 de ani. E evident o chestiune de gust si de prioritati. The Avengers are un target foarte clar, si-l asuma si face tot posibilul sa-l multumeasca. Zilele astea eu am intrat in targetul ala. Sunt multumit. Iar lui Joss Whedon ii doresc un loc de cinste in raiul cititorilor de comics.

Trailer

16 comentarii:

  1. vad ca te-ai ferit sa dai un verdict. tie cum ti s-a parut? n-a fost chiar de "colectabil" ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ba da. am zis "colectabil pentru fani". Eu ma consider unul dintre fani :).

    RăspundețiȘtergere
  3. Joss Whedon are deja un loc de cinste in raiul respectiv :) A scris seria "The Astonishing X-Men" si multe altele (en.wikipedia.org/wiki/Joss_Whedon#Comic_books). Era de vreo 10 ani, pe putin, un geek god (datorita serialelor Firefly, Buffy, Angel, Dollhouse), acum aceasta religie va fi impartasita de mai multi! :P

    RăspundețiȘtergere
  4. need... to... get... my... tony stark... dose. tony stark...

    RăspundețiȘtergere
  5. l-am vazut in imax si nu puteam sa cred ce vedeam. a fost cam orgasmultiplu pt mine :D

    RăspundețiȘtergere
  6. dum-ne-ze-u-le! ma faci sa-mi pun serios bani deoparte pentru premiera dark knight la Buc.

    RăspundețiȘtergere
  7. pfuuu...si cand ma gandesc ca inca nu l-am vazut...sa-l pierd eu pe Thor cu gratie...trista viata...

    RăspundețiȘtergere
  8. Daca nici asta nu e orgasmultiplu pentru fani, atunci nu stiu ce film ar fi.

    Acu 2 ani cand am auzit de proiect mi se parea ridicol, iar de personaje nu stiam nimic. Pe atunci nici nu-mi puneam problema ca o sa vad filmul asta si o sa ma distrez asa de tare.

    O regie si un screenplay exceptionale! Din genul asta de filme as zice ca e cel mai tare. (am exclus Dark Knight, pentru ca ala e un film Nolan care intamplator are personaje de comics, si Watchmen care e la un alt nivel de poveste cu super eroi)

    Asa ca eu cu siguranta am sa colectez filmul asta, chiar de nu sunt fan. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. si imax-ul de la bucuresti cica ar fi mai mare decat cel de-aici (cel mai din europa), so yeah, could be worth it :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Atât de mult a vorbit lumea despre filmul ăsta că mi-am făcut şi eu rezervare la cinema. Să vedem...

    RăspundețiȘtergere
  11. @Andrei: eu astept director's cut-ul cu 30 de minute in plus. sper sa nu fie doar bonus features ci chiar parte din film. Watchmen a fost cu atat mai bun chiar daca era de aproape 3 ore. E o poveste densa.

    @Roxana: te asteptam sa revii cu impresii :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Pai am inteles ca filmul initial avea 3 ore, din care au taiat jumatate de ora, ce in mare erau cu reintegrarea lui Steve Rogers in societatea prezentului.

    Cred ca rectific ce am spus ultima data: am devenit fan, odata cu filmul asta. Astept cu interes continuarile. Daca vor fi la acelasi nivel (poate Joss Whedon va ramane si mai departe) ar putea deveni cea mai puternica franciza. Ma intriga ideea unui super villain care controleaza totul din spate (ceva gen Palpatine). Sper sa nu-l arunce in batalie chiar in urmatorul film, ci sa mai introduca diversi aghiotanti si de-abia apoi o confruntare epica. Ar semana cu desenele animate la care ma uitam cand eram mic (de comicuri n-am avut parte), iar cu oportunitatea continuarii si celorlalte filme ar fi ca un serial pe marele ecran.

    RăspundețiȘtergere
  13. Pai daca ai vazut scena de dupa credits cunosti viitorul (super)villain: Thanos!

    RăspundețiȘtergere
  14. Da, la el ma refeream. Dar sper sa nu-l bage direct in batalie in urmatorul film, ci sa-l mai lase acolo pe tron in timp ce isi trimite alti aghiotanti. :D

    RăspundețiȘtergere
  15. regizorul a dirijat cu mare maiestrie toata debandada. insa eu il bag la categoria "guilty pleasure" nu "good movie". fiecare cu ale lui :)

    RăspundețiȘtergere
  16. ah ! si nu aveti cum rata:
    Behold: the Marvel Avengers Assemble 3D experience - It's as good as superhero films are ever likely to get, which is excellent news because they can stop making them now
    al lui Charlie Brooker :)

    http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/may/20/marvel-avengers-assemble-3d-experience?CMP=twt_fd

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.