joi, 24 mai 2012

Aventurile Printului Ahmed

SCRISOARE DE LA ANNA FLOREA

Anna Florea e o tanara regizoare din Chisinau, care lucreaza in Bucuresti. Acum, tocmai la o...animatie. Din aceasta cauza nu a putut ajunge la proiectia noastra din aceasta seara, deşi îşi dorea mult. Am întrebat-o de ce e important Aventurile Prinţului Ahmed (Lotte Reiniger, 1926).


"Filmul proiectat în această seară poate fi considerat interesant şi important din diverse motive obiective şi argumente raţionale. Însă, mie mi se pare că Aventurile Prinţului Ahmed rămâne un film îndrăgit şi iubit din motive mai îndepărtate de răceala raţiunii, a inteligenţei dobândite şi mai apropiate de căldura inteligenţei intuitive. Cred că e un film care trebuie perceput în primul rând la nivel senzorial şi din această cauză sunt foarte geloasă pe spectatorii din seara asta că nu fac parte din publicul care va fi răsfăşţat de o coloană sonoră creată special pentru proiecţia de azi. 

Frumuseţea grafică a ceea ce va urma creşte odată ce realizezi munca imensă care a fost depusă pentru acest film şi care putea exista doar izvorând dintr-o adevărată pasiune şi dedicare pe care le simţi pe tot parcursul filmului. Mâinile minunatei Lotte Reiniger, deşi nu se văd, sunt prezente în fiecare tăietură a siluetelor, în fiecare mişcare a lor. Lotte e prezentă în fiecare clipă dintre două fotograme, acele clipe în care se creează magia filmului animat. Şi e o prezenţă jucăuşă, caldă şi pozitivă, care te prinde şi te implică.

Cred că am folosit cuvinte precum un adult, dar ştiu că simt ca un copil când mă gândesc la "Aventurile Prinţului Ahmed". Adevărul e că mi-e foarte drag acest film şi sper să vă bucuraţi de această mică bijuterie. E un film care poate fi deosebit de darnic cu spectatorii săi, de orice vârstă ar fi ei." (Anna Florea)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.