luni, 21 mai 2012

ZFANG - ZIUA 2: Mmmm...




Sala Capitol (în fostul cinema cu acelaşi nume) a Filarmonicii Banatul s-a întors aseară, pentru 90 de minute, la prima ei menire.  Zilele Filmului Alb-Negru German au debutat cu Tabu. Filmul (vechi de 80 de ani) e interesant de urmărit pentru  povestea exotică de dragoste şi în acelaşi timp pentru valoare de documentar (universul pur, idilic, aproape neatins al băştinaşilor din Bora-Bora). Dar împreună cu muzica live interpretată de magicienii din ansamblul Contraste, spectacolul a avut un ritm care te ia pe sus. Şi trezeşte chiar şi spectatorii care nu mai au răbdare pentru o poveste spusă "pe muţeşte". Pian, flaut, tobe, clarinet şi alte instrumente de suflat au însoţit şi amplificat emoţia fiecărui cadru. Violeta Dinescu a lucrat cîţiva ani pentru a compune muzica, cu mijloacele anilor '80, aşa că pînă la urmă i-a fost mai uşor să înveţe filmul pe de rost. A încheiat compoziţia în 1987, deci iată că muzica originală pentru Tabu a împlinit 25 de ani. Doamna Dinescu a fost invitată zilele acestea la Belgrad, însă a reuşit să ia un autobuz spre Timişoara numai ca să ne fie alături. Ne bucurăm şi de audienţa consistentă şi sperăm să trezim interesul publicului şi pentru filmul de diseară.
 
"M". Un oraş îşi caută ucigaşul (Fritz Lang, 1931) este primul film sonor al lui Lang (Nibenlungii, Metropolis). Un oraş terorizat de un ucigaş de copii caută, descoperă şi pedepseşte criminalul. În aparenţă doar o formă de psihoză individuală, crima - dat fiind contextul politic al Germaniei prenaziste în care este făcut filmul - are evidente conotaţii politice. Într-un astfel de climat extrem de favorabil organizării lumii interlope, atât crima individuală, cât şi genocidul devin posibile.

Acest film l-a făcut pe un producător de geniu de la MGM, Irving Thalberg, să-şi convoace scenariştii şi regizorii şi să-i critice, după vizionarea thrillerului german, că nu reuşiseră să facă un film la fel de inovator, incitant, profund şi comercial. M e important şi pentru că a stabilit convenţiile care sunt folosite şi astăzi în filmele despre criminali în serie. Seria noastră de filme continuă astfel în Aula BCUT (Biblioteca Centrală Universitară "Eugen Todoran" din Timişoara). Ora: 19.00.
Intrare liberă. Mmmm...yuMmi




Selecţionerul şi prezentatorul de diseară, Marian Rădulescu, a scris despre toată treaba pe liternet (mulţumim Răzvan Penescu). 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.