marți, 8 septembrie 2015

Aferim! la PlaiX


Arză-l focul dascăl...

Ce să mai zici nou despre Aferim!? Că s-a spus deja tot și încă ceva pe deasupra (eventual luați de aici esențialul).

Dar va fi ceva nou în proiecția de la PlaiX. În primul rând, locul. Pentru cei care nu știu, Casa Filmelor Ceau, Cinema! e de fapt o șură tradițională din Muzeul Satului Bănățrean. Deci, e mai ușor să intri în film. Probabil că, în acest mediu, vei fi mai atent la costume, muzică, vocabular și...folclorul din Aferim!.

A fost deci firesc să o invităm pe Otilia Hedeșan, cunoscut etnolog și profesor universitar. I-a plăcut filmul, s-a documentat special și îi va face plăcere să ne descifreze anumite vorbe (pe care posibil să nu le știți) din film. Plus că aduce și documente inedite care descriu fapte redate în peliculă. Va fi acolo și Marian Rădulescu, criticul de film care vede Aferim! a șaptea sau a opta oară (undeva s-a pierdut numărătoarea).

Tot despre documentare și despre munca lui cu Jude, a vorbit și Cuzin Toma (robul Carfin) după proiecția Aferim! de pe stadionul din Gottlob, la Ceau, Cinema!Aferim! (Radu Jude, 2015), vineri, 11 septembrie, după ora 11 noaptea (cînd se gată muzichia la Scena Mare). 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.