vineri, 18 septembrie 2015

Studiourile Super Smooth prezintă...


Mircea  a desenat afișul oficial Ceau, Cinema!. Mimi a desenat traista-hit Miau, Cinema. Mircea îl omagiază pe Spock. Mimi, pe Gummo. Mircea Popescu e Super. Timeea Ciora e Smooth. Și viceversa. Împreună sunt Super Smooth Studio. I-am luat și pe cei doi artiști timișoreni la întrebări despre acordul tripartit Super Smooth + Balamuc + Ceau, Cinema!




Marele Ecran: De ce v-ați băgat creioanele și creierele în Ceau, Cinema! Ce treaba aveți cu flmele?

Super Smooth Studio: Când eşti chemat să te implici într-un festival de film european la care se mănâncă lubeniţă, ţi se acordă încredere şi ţi se dă undă verde la creaţie, nu prea poţi să spui nu. Mai ales că-i cel mai fain să lucrezi la primele ediţii, atunci când se fac primii paşi în dezvoltarea identităţii vizuale şi toată lumea este dispusă să experimenteze.  Iar... despre treaba noastră cu filmele… ne plac imaginile, mai ales acelea în mişcare.

E nevoie de implicarea socială a artistului sau e de ajuns să-și facă arta lui în tihnă?

Într-un fel sau altul, artistul este implicat social prin “meseria” sa. Indiferent de dorinţa artistului, societatea va reacţiona la arta produsă de el, chiar dacă o va înţelege sau nu.




Metropolis (văzut de Mimi Ciora)



Legat de posterele pe care le-ați imaginat  (la intersecția cinemaului cu lubenița), de ce v-ați oprit la acel film, acele personaje?

Dacă până acum am răspuns în cor, la întrebarea asta răspundem separat.

Mimi“Gummo” – este un film care îmi aduce aminte de studenţie, de serile de cinema din apartamentul nostru junkie din Libertăţii, unde ne adunam în faţa unui televizor vechi cu ecran mare … era magic. Aşa că am profitat de ocazie şi am făcut un poster la care au contribuit şi aceste amintiri. Iar “Metropolis” pentru că… festival de film european J.


MirceaDupă ce îl vezi pe Spock şi tu vrei să ai bretonul perfect, urechile alungite, să poţi să faci salutul special şi să ai voce cu rezonanţă intergalactică. Este un personaj care îţi intră pe sub piele chiar dacă nu eşti un mare fan S.F. Posterul este un tribut pentru actorul Leonard Nimoy (1931-2015). 




Ceau, Cinema! a avut, mulțumită vouă, afișe și materiale plăcute estetic și tactil. Ce părere aveți de lipsa de gust vizual din spațiul urban și în general în societatea românească? Afișe, firme...în mare parte urîte.

Păi, putem spune că evenimentele faine au identitate vizuală pe măsură.
Iar spaţiul public… poartă chipul şi asemănarea autorităţilor care îl gestionează. 

Cu siguranță citiți bandă desenată. Care sunt numele care v-au atins/inspirat/marcat?

Mircea îşi aminteşte din copilărie de “Zupi, un iepuraş tare poznaş”, apoi de cele trei numere de “Proteus” – Supliment Carusel. Probabil revistele astea erau la fel de populare în rândul copiilor precum desenele animate de la 7 seara. 

Iar acum, amândoi preferăm banda desenată fără text, sau cu text cât mai puţin. Ne plac prea multe ca să facem o ierarhie, dar dacă ar fi să dăm un răspuns fulger cu artiştii de bandă desenată care ne vin în minte, aceştia ar fi: Joan Cornellà, Michael Deforge şi Brecht Vandenbroucke. Dacă ne mai întrebi o dată, cu siguranţă numele vor fi altele.

Care e desenatorul/ilustratorul lor român favorit/ din toate timpurile?

“The one and only” pentru noi nu prea există… tot timpul se schimbă topul, dar apreciem toţi artiştii care sunt sinceri cu ei înşişi. 




Ce filme consumații? Două-trei recomandări?

Ne obosim ochii cu tot felul de filme, fie ele fantastice, suprarealiste, S.F., comedii, toilet humour, nonsens, artsyfartsy… apreciem şi un film prost, dacă e atât de prost încât să depăşească limitele normalului… Deci, de consumat consumăm multe, iar după mood-ul de acum am putea recomanda: Brazil (1985), The Royal Tenenbaums (2001), The Dance of Reality (2013), The Life of Others (2006), My Dinner with Andre (1981) şi toate creaţiile lui Hayao Miyazaki.    
Multumim! Danke! Merci! Koszonom! Thank you! Ceau! J 


Găsiți lucrările lor și AICI , AICI sau AICI, de cumpărat, pe Cineshop:







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.