marți, 19 noiembrie 2013

Jubilee


Numarul 50 al revistei mele favorite, Little White Lies, a plecat de la intrebarea: "cum ar arata ultimii 50 de ani de cinema in doar 50 de cadre". La joaca asta au fost invitati 50 de cineasti si scriitori despre film, carora li s-a incredintat un an intre 1964 si 2013. Apoi trebuiau sa aleaga un film (unul cu rezonanta personala) pe care sa-l reduca la un singur cadru. In lista asta selecta se numara si doua filme romanesti.

Despre Moartea domnului Lazarescu (Cristi Puiu, 2005) scrie Calin Netzer (Pozitia Copilului):

"Felul in care trateaza esecurile sistemului medical sunt secundare fata de povestea principala a unui batran care moare. M-a impresionat modul in care e spusa. E un film despre esecul colectiv si esecul unui individ, o calatorie intr-un fel de iad - Dante, prenumele domnului Lazarescu, nu e intamplator."



Despre 4 luni, 3 saptamani si 2 zile (Cristian Mungiu, 2007) scrie regizorul suedez Lukas Moodysson (Lilja 4-ever):

"Viata e confuza si rareori stiu ce gandesc si simt. Acesta e unul din motivele pentru care imi place 4 luni, 3 saptamani si 2 zile: este confuz. Afirma foarte clar ca avorturile ar trebui permise si ca e un drept fundamental si ca societatile unde avorturile sunt ilegale sunt societati groaznice. Dar in acelasi timp afirma foarte clar ca avorturile sunt ingrozitoare si ca un foetus este o fiinta umana - foarte mica si neterminata, dar totusi o fiinta umana. Filmul a creat un conflict in mine. Unul dureros, dar totusi bun."




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.