vineri, 27 noiembrie 2009
Înălţător
rating: COLECTABLE
Cînd ai mai avut rău de înălţime la cinema?
Mie mi s-a întîmplat la A Christmas Carol. Fotoliul de cinema s-a transformat într-un fel de aparat zburător. Am plutit alături de Scrooge (Jim Carrey) deasupra turlei unei catedrale. Deasupra acoperişurilor unde cete de copii se băteau cu bulgări, deasupra străzilor albe şi vesele. Am survolat oraşul ca un vultur, la o viteză ameţitoare.
Regizorul Robert Zemeckis are o pasiune mai veche pentru zbor: a urmărit călătoria aeriană a unei pene în Forrest Gump sau a unui fulg de nea în Polar Express. Acolo folosise prima oară tehnica performance capture. Jocul actorilor e filmat cu camere computerizate, acoperind un cîmp vizual de 360° şi apoi recreat digital. Rezultă personaje mai convingătoare ca în viaţa reală şi mult mai nuanţate decît în animaţiile clasice. De exemplu, i-am văzut albul (mai bine zis gălbuiul) ochilor lui Scrooge, i-am văzut falangele noduroase, epiderma scorojită şi vinişoarele roşii de pe nas, rozacee în limbaj medical. Nu vă fie teamă, deşi povestea e clasică, nu e clasicul film de Crăciun cu dulcegării, mere coapte şi miros de scorţişoară. Din contră, vă veţi teme de atmosfera sumbră, glacială şi cît de horror se poate pentru un film accesibil şi copiilor.
Moş Crăciun n-a fost dintodeauna un bătrîn rotofei, cu faţă de bunic şi costum roşu (imagine de care mi s-a aplecat), aşa cum l-a desenat Coca-Cola prin o mie nouă sute şi puţin. A fost chiar opusul. Un moş ursuz, zgîrcit şi crud cu toată lumea, inclusiv cu el însuşi. Chiar şi un moş egomaniac merită a doua şansă. Asta e povestea lui Ebenezer Scrooge şi prima poveste de succes a Crăciunului: el a fost adevăratul Moş în secolul XIX, în Anglia şi S.U.A. La 166 de ani de la apariţie, fabula lui Charles Dickens rămîne neaşteptat de puternică. Filmul lui Zemeckis este fidel cărţii, inclusiv ilustraţiilor din prima ediţie. Dar, mai departe, spectacolul vizual este la zi. Ba, aş îndrăzni să zic, un pic înaintea vremurilor.
A Christmas Carol este un regal 3D pentru copii mici şi mari. Aveţi grijă cu cine mergeţi pentru că îl/îi veţi îmbrăţişa la sfîrşitul proiecţiei (eu am mers la vot după film şi îmi venea să pun ştampila pe toţi -oricum nu merita niciunul-, dar asta-i altă poveste horror de Crăciun).
Veţi ieşi din sală „uşor ca un fulg, vesel ca un puşti”. Starea Crăciunului ar trebui să ne însoţească tot anul - acesta e mesajul înălţător a lui Moş Scrooge. Iată un film care face bine.
Categorii:
Back2Back,
Made in Hollywood,
videodrom
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Come on, man, get drunk with REAL booze! ;)
RăspundețiȘtergeresaskiul: stiu ca nu e "the real booze", dar nici vin contrafacut nu este :)
RăspundețiȘtergereTimpul ne va spune daca am trait o euforie bahica adevarata. Sau se va lasa cu mahmureala...
in concluzie, putem sa mergem "fumati" la filmul asta, ca e tripul garantat
RăspundețiȘtergerethe unholy two: pai tocmai asta-i ideea: nu trebuie sa mai "fumati". Tripul e garantat :)
RăspundețiȘtergere