marți, 17 noiembrie 2009
2012 (2009)
Ce e val ca valul trece...
rating: Eroare (cu bonus pentru SFX)
In marea schema a lucrurilor de la Hollywood, filmele astea apocaliptice de genul 2012 sunt ca niste tsunami de diferite marimi, unele urca boxoffice-ul pe cele mai inalte piscuri iar altele il scufunda in cele mai adanci abisuri la un loc cu competitia. Dar, in esenta lor, si tsunami-urile sunt tot niste valuri anoste, fiecare semanand cu celalalt prin chimia lor usor sesizabila: 2 parti Hă o parte Oooo. Vizual iti iau rasuflarea si te uimesc dar conceptual starnesc rasete sau, mai rau, plictisesc. 2012 le face pe toate. In primul rand, e asa cum se recomanda singur, "o aventura epica despre un cataclism global de proportii biblice si care povesteste lupta eroica a omenirii pentru supravietuire". Excelent, dar uita insa precizarea ca eroismul umanitatii presupune vanzarea de bilete pentru Arcele lui Roland (Emmerich). Apoi beneficiaza de cel mai prost inceput de film evăr, prea lung si prea pretentios, incercand sa convinga stiintific ca evenimentele din 2012 sunt fundamentate pe chestiuni foarte clare (activitatea solara crescuta). Well d'ooh, stim cu totii ca nu-i bine sa te prajesti la soare intr-o zi de vara, dar probabilitatea ca radiatiile solare sa transforme nush ce neutrini a.i. sa destabilizeze nucleul planetei e cam la fel cu probabilitatea nasterii unei gaurici negre in mijlocul LHC-ului. Adica nula. (mai multe articole care dezbat improbabilitatea sfarsitului in 2012.
what are the odds?
Dar, sa nu facem greseala sa vorbim de acuitatea stiintifica a filmului ca stricam totul. Sa vorbim de scenariu. Care scenariu? Filmul asta e facut pentru mase la modul general, pentru toti care n-au simtit un cutremur pe pielea lor ori n-au vazut acele puncte de interes usor recognoscibile din marile orase cu ochii lor. Distrugere. Acolo e placerea subliminala a filmului. Autostrazi zdrobind masini ca-n cutremurul din LA, zgarie-nori prabusindu-se, "Falusul" din Washington rupt un bucati si cazand peste oameni nevinovati, dezastrul e ravasitor dar lipsit complet de dramatism. Sincer am simtit mai multa emotie cand in LOTR se prabuseau bolovani si scari peste hoardele de orci iar aia erau bad-guys. Apocalipsa dezlantuita de Emmerich e de-a dreptul hilara, de fapt asta e si scopul, razi involuntar de gogoasa aia ce se rostogoleste pe autostrada sau de babutele care se ciocnesc de-o cladire cazuta pentru ca ...mergeau prea incet. Regizorul are si un simt ironic pravalind ditamai portavionul JFK de pe creasta unui gigantic tsunami tocmai peste Casa Alba si presedintele ei de culoare Bara ... Danny Glover. Ca sa nu mai zic de Capela Sixtina care se crapa exact in locul unde degetul Domnului se uneste cu cel al Adamului. Lol. Sau falia San Andreas care despica un supermarket exact intre Kate si Gordon cand el spune faimoasele vorbe: "I think that something is tearing us apart". De-a dreptul ridicol. M-am simtit insa cuprins de dezamagire cand pe lista monumentelor spulberate de Armaghedon nu se gasea nici Eiffel Tower, nici Big Ben-ul si nici Muntele Rushmore.
Sunt multe lucruri slabe in 2012, multe care ne insulta inteligenta si multe care ne testeaza abilitatea de a recunoaste un cliseu. Dora are chiar o lista cu cliseele din acest film, poate mai adaugati si altele. Pe mine m-au oripilat momentele alea de cooperare internationala in care indianul vorbea engleza cu accent, rusul vorbea engleza cu accent si chinezul vorbea chineza cu accent. Fuck off you egomaniac bastards. E atat de greu sa scrii trei fraze in limba respectiva in loc sa distrugi limba lor si urechile noastre. Oricum lucrul cu care trebuie sa ramanem e ca in orice caz de cooperare internationala pe viitor chinezii sunt forta de munca, rusii impreuna cu arabii finantatorii, iar americanii se ocupa de organizare. Europenii sunt doar grup de suport si-o pazesc pe Mona Lisa.
Totusi, 2012 are si cateva chestii faine. In primul rand il are pe Woody Harelsson intr-un rol ca o manusa, de pirat radio obsedat de conspiratii, blogger si partizan al apocalipsei prezise de mayasi. El e Charlie Frost, tipul aflat in miezul actiunii (chit ca asta inseamna buza unui vulcan in eruptie), corespondentul aflat la fata locului care transmite live atunci cand planeta se rupe-n doua. Nu intrebati pentru cine transmite, ca nu asta e important. Important e ca reporterul se va sacrifica pentru ca noi sa stim evenimentele asa cum se produc. Apoi prezenta lui John Cusack, mai mult decat binevenita, si nu doar de fetele indragostite din randul 7. E genul de actor care atunci cand totul se prabuseste in jurul lui reuseste sa-si pastreze cumpatul stapanind situatia si sa o faca credibil, ba mai mult, sa imbrace pielea eroului obisnuit de tip scriitor cu slujba de sofer. Ultima chestiune merituoasa a lui 2012 sunt efectele speciale despre care chiar mai are sens sa vorbim? Serios acum, cine nu si-a dorit vreodata sa vada un val mareic trecand peste Himalaya. O puteti vedea si-n trailer scena. Chiar si criticul Roger Ebert (un batranel de 67 de ani) a fost impresionat - "2012," the mother of all disaster movies (and the father, and the extended family). Eu n-am fost dat pe spate, dar m-am distrat fain. Pe motiv ca n-am mers singur ci intr-o echipa de 20 (douazeci) de blogeri timisoreni. That waz awesome!!
replica tovarasului Luci
replica tovarasului Luci
Categorii:
Back2Back,
Made in Hollywood,
Most wanted
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Pot să zic "postare epică"? Şi dacă nu pot, tot zic. :D
RăspundețiȘtergereCu tot Harelssonu' si efectele spectaculoase eu il gasesc o oroare perfecta. Atunci cand ipotetica distractie in asteptarea unui asemenea produs are la final doar niste rasete nervoase si chinuite, ma scuzati da' nu mai am pic de toleranta si nimic nu mai e scuzabil.
RăspundețiȘtergereEfortul de a scrie cateva propozitii in limba materna a personajelor exista, insa ideea cade din start, atunci cand producatorul iti arunca in fata incredibila lene sau incapacitate a americanilor de a citi subtitrari. Asta e.
Si sustin recomandarea de a vedea productia alaturi de cat mai multi. E o ocazie rara de a clampani mult, bine si tare fara sa te mustre nimeni. Dimpotriva
Daca e chiar atat de prost inseamna ca trebuie sa-l vad. Dar nu pe post de drama ci de comedie :)).
RăspundețiȘtergereunde ai invatat sa te exprimi asa de fluent si coerent mancati-as!
RăspundețiȘtergereRidicole articolul tau.Iti sugerez sa folosesti cu incredere dex-ul pentru ati explica cuvintele pe care le-ai folosit dar sigur au un inteles neclar pentru tine, sau poate nu au inteles deloc..
RăspundețiȘtergereSi inca ceva, mai uita-te o data peste text pana il publici, s-ar putea sa ai surprize :)
@Anonim: la scoala.
RăspundețiȘtergereM-am uitat de mai multe ori si are un inteles foarte clar. Presimt ca tu nu ti-ai citit comentariul cu aceeasi atentie de vreme ce ai mancat o cratima..
@Cartitoiu: da poti, da cred ca mai era loc de ceva pentru "epic" :))
RăspundețiȘtergere@Ily: eu am fost mai tolerant pentru ca , vorba aia, m-am distrat pe seama lui.
@Garm: e dramedie :)) Nu-l rata...