vineri, 6 noiembrie 2009
A Christmas Carol (2009)
O sa incept din capul locului spunand ca mi-a placut foarte mult aceasta ultima punere in scena a clasicei povesti de Craciun a lui Dickens. Pentru mine A Christmas Carol al lui Zemeckis a fost vehiculul potrivit pentru a lua cunostinta cu povestea moralizatoare a unchiului Scrooge, zgarcitul contabil pe care l-am urat tot timpul in desenele din copilarie. Fara a cunoaste romanul lui Charles Dickens si nevazand vreun alt film pe subiectul asta, m-am dus la avanpremiera lui A Christmas Carol total deschis si asteptand sa fiu uimit. Si sa stiti ca am fost. E posibil sa fie cea mai buna animatie 3D de anul asta intrucat realizarea tehnica e fara cusur. Dealtfel e absolut normal sa fie impecabil fiind al treilea film al lui Zemeckis realizat integral prin tehnica "motion capture" dupa Polar Express si Beowulf. Se vede deci o evolutie.
Lasand insa tehnica la o parte trebuie sa recunosc ca motivul real pentru care am vrut sa vad acest film era Jim Carey. Inca din trailer am intuit ca filmul se vrea a fi un fel de spectacol cu masti purtate de un singur actor. Chiar asta e avantajul "capturii miscarii" digitale: ofera o mai mare usurinta unui actor de a juca roluri multiple. Tom Hanks a interpretat 6 personaje in Polar Express, iar Jim Carey imbraca acum 4. Si chiar daca 3 din ele sunt sinistre sau de un fizic impresionant cel care te leaga cu adevarat de scaun e Ebenezer Scrooge. Jim fura personajul si-l face al sau ceea ce unora s-ar putea sa nu le convina, dar eu, neafectat de performantele anterioare, am gustat din plin ticurile si sarcasmul lui Jim. Deh, imi doream inca un Count Olaf (Lemony Snicket, pentru fani) si am primit un Ebenezer sclipitor.
Un lucru care se reproseaza acestui film e ca n-ar avea suflet, ca nu ar starni nici o emotie sau ca n-ar fi decat o cutie goala de cadou invelita intr-un ambalaj sclipitor. Nu sunt de acord, eu zic ca filmul chiar transmite suficient de multe daca te lasi atras in el. Iti da fiori cand Scrooge primeste vizita defunctului sau asociat care-l avertizeaza de greutatea pacatelor sale ori a Fantomei Craciunului Viitor care-i prezice o moarte anosta, te uimeste cu povestea vietii sale din copilarie sau iti-ti provoaca disconfort cu necazurile lui Tiny Tim. Eu unul am stat nemiscat in scaun cu ochelarii pe nas sorbind cu pofta de copil tot ce se petrecea acolo pe marele ecran. Daca ar fi sa fiu carcotas si sa-mi exprim vreo nemultumire ar fi ca e mult prea intunecat si cu o doza de horror, actiunea petrecandu-se intr-o noapte, si drept urmare unele scene sunt mai greu de urmarit si inteles pentru copii. Dar toate palesc in umbra umorului involuntar care razbate din replicile "unchiului Carey". In fapt filmu provoaca destula emotie si, pe langa povestea moralizatoare a batranului zgarcit cuprins in ceasul al doispelea de spiritul altruist al Craciunului, aveam ocazia sa vedem si niste imagini 3D misto.
Trailer
Categorii:
Filme de (re) vazut,
Made in Hollywood
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
sambata ma duc la el :D
RăspundețiȘtergere