vineri, 9 octombrie 2015

KUNDERA ÎN FIL(T)M


In mai putin de 2 saptamani incepe Festivalul Internațional de Literatură Timișoara (FILTM), eveniment ajuns la a 4-a editie si care creste din ce in ce mai bine. Festivalul se va desfasura în perioada 21-23 octombrie tot în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara si va prilejui iubitorilor de literatură întâlnirea cu nume importante ale literaturii europene contemporane, scriitori din Ungaria, Germania, Israel, Austria, Ucraina, Bosnia și Hertegovina, Republica Macedonia, Republica Cehă și România. Nu mai putin de 7 invitati de peste hotare carora li se adauga nume importante din peisajul literar de la noi: Andrei Pleșu, Ioana Pârvulescu, Cristian Teodorescu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Miruna Vlada, Ioan T. Morar sau Petru Ilieșu.

Organizatorii anunta ca ediția din acest an a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM) este cea mai complexă din istoria proiectului. Cel putin o dovada o reprezinta atentia pentru cinema si pentru "filmul de dupa carte", avampremiera FILTM (18-20 octombrie) cuprinzand trei adaptari cinematografice ale romanelor lui Milan Kundera: Gluma, Nimeni nu va râde şi Eu, zeul îndurerat, urmand a fi proiectate prin grija Centrului Ceh, de la ora 18.00, in Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” din Timişoara.

KUNDERA ÎN FILM
în cadrul Festivalului Internațional de Literatură Timișoara 

18 - 20 octombrie 2015, orele 18.00
Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Eugen Todoran” Timişoara

Filmele vor fi prezentate de Jiřina Vyorálková – reprezentant al Centrului Ceh din Bucureşti şi traducător de limba română, Robert Şerban – Preşedintele FILTM şi Daniel Vighi - scriitor şi profesor de literatură română la UVT.


Duminică 18 octombrie / 18:00

Gluma (Žert, Jaromil Jires, Cehoslovacia 1968, 80'), unul dintre cele mai cunoscute filme ale anilor '60, se bazează pe romanul cu acelaşi nume al lui Milan Kundera. Filmul tratează tema cunoaşterii – o nouă nedreptate nici nu elimină, nici nu resuscitează o nedreptate mai veche. La astfel de judecăți ajunge eroul, puternic afectat de represiunea stalinistă, atunci când, după mulţi ani, încearcă să se răzbune indirect pe cei responsabili de propria-i decădere.

Luni 19 octombrie / 18:00

Nimeni nu va râde (Nikdo se nebude smát, Hynek Bočan, 1965, 94') porneşte de la o anecdotă povestită de Milan Kundera. Tema este o meditaţie amară asupra destinului greu al unui om care nu găseşte forţa de a respinge decisiv intruziunea unui grafoman încrezut. Regizorul a adăugat povestirii lui Kundera o complexă simbolistică introducând elemente subtile, interesante şi îndrăzneţe de critică socială şi politică.

Marți 20 octombrie / 18:00

Eu, zeul îndurerat (Já, truchlivý Bůh, Cehoslovacia, Antonín Kachlík, 1969, 82') a apărut chiar în perioada când armata de ocupaţie sovietică se afla pe teritoriul Cehoslovaciei. Filmul sondează sufletul şi caracterul indivizilor cu tendinţe dictatoriale convinşi de superioritatea lor naturală. Kundera însuşi consideră acest film cea mai bună adaptare filmografică a operei sale.

Subtitrare în limba română.

Eveniment organizat cu ocazia Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara “La Vest de Est / La Est de Vest”, aflat anul acesta la cea de-a IV-a ediţie. Mai multe detalii despre festival: www.filtm.ro 
www.facebook.com/FILTMoficial.

Intrarea la proiecții este liberă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.