duminică, 19 octombrie 2014

Premiile Comedy Cluj 2014

Ca orice festival care se respecta Comedy Cluj a oferit si el cateva premii sambata seara intr-o ceremonie prezentata cu insufletire si umor de Gianina Corondan urmata apoi de proiectia filmului de inchidere a festivalului. Juriile celor doua competitii au decis urmatoarele premii:

Trofeul Comedy Cluj: Jacky in regatul femeilor (Franta, 2013, r. Riad Sattouf)

Premiul pentru regie: Lionel Baier - Marile unde (Elvetia, 2013)

Premiul pentru scenariu: Riad Sattouf - Jacky in regatul femeilor (Franta, 2013)

Premiul pentru interpretare: Elise Shaap - Farewell to the moon (Olanda, 2014, r. Dick Tuinder)

Cu toate ca am vazut 5 dintre cele 8 filme aflate in competitie (am picat chiar in mijlocul festivalului) doar Farewell to the moon s-a aflat printre ele. Rolul Elisei Shaap a fost insa bine ochit. Despre ceilalti castigatori din nou nu am cum sa comentez intrucat instinctul meu in alegerea proiectiilor parca ocoleste in adins filmele cu succes la critica (desi juriul cuprindea un singur critic de film, Mihai Fulger, ceilalti fiind realizatori de film). Insa subiectul filmului castigator si maniera satirica in care e realizat probabil ca au cantarit greu in decizia juriului.



La competitia de scurt-metraje au fost remarcate:

Mentiune speciala: Studies on Hysteria (Germania, r. Gabriel Borgetto) - mentiune speciala

Cel mai bun scurt-metraj studentesc: Goodman (Rusia, r. Anna Yanovskaya)

Cel mai bun scurt-metraj independent: A Hardworking Robber (Grecia, r. Michael Felanis)


Nu reusisem sa vad decat scurtul grecesc, o poveste amuzanta si taioasa in care un hot vrand sa jefuiasca un magazin e exasperat de apatia proprietarului si de lipsa incasarilor astfel incat isi asuma rolul de a-l face profitabil. Un comentariu ironic la adresa crizei economice de acum 2 ani.


Evident ca s-a decernat si un premiu al publicului bazat pe voturile spectatorilor de-a lungul celor 10 zile de festival iar filmul cu cel mai puternic impact a fost documentarul Supermensch: The Legend of Shep Gordon (SUA, 2014, r. Beth Aala, Mike Myers) despre cel mai impresionant impresar din showbizul american, Shep Gordon, un tip care daca n-ar fi existat ar fi trebuit inventat.

Probabil cel mai emotionant moment a fost inmanarea Trofeului de excelenta lui Victor Rebengiuc pentru o viata intreaga dedicata scenei si filmului (peste 50 de ani de cariera). Discursul sau a durat tot atat cat montajul video cu scene din faimoasele filme in care jucase dar mai scurt decat laudatio-ul Irinei Margareta Nistor. Din fericire fusesem dimineata la o conferinta de presa cu dansul si l-am prins intr-o forma destul de relaxata, pus pe glume si rememorat amintiri. “Daca exista talent in cineva, talentul acela isi va cere dreptul la viata” le-a impartasit el celor care mai au dubii privind inclinatia spre actorie. Despre filmul romanesc dinainte de ‘89 visavis de noul val, Victor Rebengiuc a spus-o transant: “La noi cenzura a impiedicat crearea unei scoli valoroase de film si nu a existat nici o solidaritate regizorala.” Cat priveste premiul inmanat acesta a marturisit modest ca inca se simte departe de excelenta iar trofeul este o binevenita incurajare.


Gala premiilor s-a incheiat cu deja traditionala invitare pe scena a tuturor celor care sunt in spatele festivalului Comedy Cluj, organizatori sau voluntari, astfel incat noi, publicul, sa-i putem felicita si transmite multumiri pentru inca o treaba bine facuta. 


photo: Nicu Cherciu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.