miercuri, 1 octombrie 2014

Coherence (2013)

'There's a cat in a box...'

Daca va numarati printre impatimitii serialului The Twilight Zone ori apreciati filme cerebrale tip Primer sau The Man from Earth, care includ dialoguri stiintifico-filosofice sau adreseaza concepte abstracte in structura lor narativa, atunci trebuie sa vedeti Coherence. E un low-budget de nici 50.000 de dolari, filmat vreme de 5 nopti intr-o singura locatie si cu un dialog aproape in intregime improvizat in care 8 personaje sunt protagonistii unei feste cosmice. E genul de SF minimalist complet lipsit de efecte speciale care se bazeaza doar pe o idee interesanta si explorarea diferitelor sale interpretari.


Protagonistii sunt 4 barbati si 4 femei adunati la o cina chiar in seara in care o cometa trece foarte aproape de Pamant. Evenimentul, initial doar un subiect minor de conversatie, devine topica principala odata cu o pana de curent survenita in intregul cartier. Ar putea fi cometa cauza ei? Ar putea fi explicatia pentru lipsa semnalului mobil sau pentru ecranele sparte ale telefoanelor? Nimeni nu stie nimic sigur dar ipoteze sunt, desigur, lansate. O expeditie prin vecini nu face decat sa produca mai multa confuzie, cei plecati intorcandu-se cu o cutie metalica in care-si gasesc propriile poze. Misterul se adanceste iar panica isi face simtita prezenta. Totusi, nu ne indreptam spre un home invasion horror, ci catre o conversatie filmica pe tema vietilor paralele si spre o explorare psihologica a relatiilor de prietenie si a felului in care secretele, frustrarile reprimate si regretele le pot darama.


Scris si regizat de James Ward Byrkit filmul se joaca cu spectatorul fortandu-l sa asimileze in scurt timp cateva notiuni de fizica cuantica si apoi sa priveasca consecintele aplicarii lor la protagonistii intamplarii. In esenta este acelasi tip de experiment mental cunoscut sub numele de “Pisica lui Schroedinger”, cu precizarea ca paradoxul are in cazul de fata 8 capete si infinite probabilitati. Totul se invarte in jurul ideii de incoerenta cuantica, un mecanism care, intr-o explicatie simplista, impiedica ca doua sau mai multe probabilitati ale unei situatii sa interactioneze unele cu altele.


Astfel descris, Coherence poate parea usor abstract. Din fericire filmul nu se pierde in discursuri universitare iar intriga ofera exemple revelatorii care sa umple golurile teoretice si sa lamureasca ambiguitatea penei de curent. Actorii sunt chipuri familiare din seriale TV (Nicholas Brendon din Buffy, Maury Sterling din Homeland si Extant), autentici in emotii si reactii, dialogurile sunt surprinzator de naturale, ritmul foarte bun insa alegerea unui stil cine-verite parca il lipseste de o oarecare nota personala care l-ar fi facut un produs mai atragator si unicat. Oricum, o descoperire indie mai mult decat satisfacatoare.

Trailer


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.