vineri, 31 ianuarie 2014

Marele Ecran prezintă: Cîinele Japonez



Cîteva amănunte despre proiecția de marți:

-Cîinele Japonez a fost selectat anul trecut la Festivalul de Film de la San Sebastian. A fost distins cu premiul Ex-aequo la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia, în secțiunea dedicată regizorilor aflați la primul sau al doilea lungmetraj. Juriul și-a motivat alegerea astfel: "Pentru tandrețea cu care ne sunt dezvăluite personajele și lumea acestora".

-Colegul nostru, Ionuț Mareș, îl considera cel mai reușit debut românesc din 2013: "Cîinele japonez este un film despre povara singurătăţii, despre asumarea trecutului şi despre împăcare. Un debut reuşit, care dezvăluie un regizor matur din punct de vedere artistic, în pofida celor doar 29 de ani."

-Tudor Cristian Jurgiu se remarcase deja prin scurtmetraje. Ultima oară, la Cannes 2013, unde a luat premiul III la secțiunea Cinefondation pentru În Acvariu.

-În interviul pe care i l-am luat la Cannes, Tudor mi-a vorbit și despre Cîinele Japonez: "Am primit scenariul de la Tudor (Giurgiu, n.m.), scris iniţial de Ioan Antoci. L-am rescris împreună cu Gabriel Gheorghe. Apoi am mai rescris un pic la el împreună cu operatorul Andrei Butică în timp ce făceam decupajul. Experienţa a fost foarte ok. Şi cu Rebengiuc a fost mai uşor decît m-am aşteptat, că eram un pic speriat". Filmările au durat 22 de zile. Pentru că s-a încadrat în timp și în buget, a mai avut două zile extra în care a refilmat niște secvențe.






-Filmul e produs de Libra Film, casa de producție a lui Tudor Giurgiu (da, e amuzantă coincidența de nume). Cînd am vorbit cu producătorul executiv al filmului, Bogdan Crăciun, pentru a-i cere acordul de proiecție, mi-a spus DA imediat: "ne dorim și noi ca filmul să fie văzut".

-Acesta e al treilea an în care Asociația Marele Ecran face proiecții  la Timișoara. Dacă la început, căutam noi spațiile de proiecție, acum ne-a căutat "spațiul" pe noi. Direcția Județeană pentru Cultură Timiș ne-a invitat să aducem filme la Casa Artelor, clădirea de lîngă Piața Unirii, pe care o administrează (aici a funcționat prima bibliotecă cu împrumut din Imperiul Austro-Ungar). Direcția își dorește o cinematecă săptămînală. În 2011, cînd am început, ne-am fi dorit să existe posibilitatea asta și o asemenea ofertă generoasă.

-De-a lungul timpului, mai mulți participanți la evenimentele noastre și-au oferit sprijinul și disponibilitatea de a se implica în proiect. Îi invităm pe aceștia, în mod special, la film. Acum au ocazia să se implice (detalii, după film). Cîinele Japonez va fi proiectat marți, 4 februarie, de la ora 19.00, în sala-studio de la Casa Artelor. E o sală mică, cu doar 50 de locuri. Partea bună: scaunele sunt dispuse în stil amfiteatru. Mulțumim Carmen Bayer pentru editarea afișului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.