sâmbătă, 25 ianuarie 2014

Impotriva uitariiDin anul 1996 data de 27 ianuarie a devenit în Republica Federală Germania zi oficială de comemorare a victimelor regimului nazist. Se implinea atunci jumatate de secol de cand soldaţii Armatei Roşii i-au eliberat pe supravieţuitorii lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau (27 ianuarie 1945). În anul 2005 această data a fost numită de către Naţiunile Unite ca fiind Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Cu ocazia acestei comemorări, Centrul Cultural German Timișoara dorește să vă invite în 27 și 28 ianuarie 2014 la proiecția a două filme documentare în care supraviețuitori ai Holocaustului își expun poveștile lor de viață. În data de 27 ianuarie va fi prezentat filmul „Gerdas Schweigen“, din anul 2008, în regia Brittei Wauer, iar în data de 28 ianuarie filmul „Zeitabschnitte des Werner Bab“ a regizorului Christian Enders, din anul 2005. Ambele proiecții au loc la ora 20 în Cuib d`Arte (str. Mărășești 14).Gerdas Schweigen“ este un documentar în care un jurnalist investighează povestea Gerdei, supraviețuitoare a Holocaustului, caută urme și poartă discuții cu aceasta. Întreaga viață a Gerdei a fost marcată de durere. În tinerețe, aceasta a fost deportată în lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau, unde a adus pe lume o fetiță. După naștere, nou născuta ei fiică este lăsată să înfometeze, iar Gerda nu poate face nimic pentru a împiedica această faptă. Din acea zi, viața Gerdei este marcată de durere și tăcere.
În filmul „Zeitabschnitte des Werner Bab“, Werner Bab, supraviețuitor al Holocaustului, își expune propria poveste de viață și descrie atât soarta poporului evreu de la începutul celui de al Doilea Război Mondial, cât și viața de zi cu zi din lagărele de concentrare Auschwitz, Mauthausen și Ebensee. Se evidențiază de asemenea faptul că doar puțin cetățeni evrei au putut supraviețui impactului național-socialismului, muncii silite, pierderii, deportării și distrugerii.

Proiecția filmelor are loc cu sprijinul Goethe-Institut.****

Si tot ca reminder, desi intr-o cu totul alta nota,  punem aici invitatia Casei Artelor la o proiectie de scurt-metraje organizata de Asociatia CitiZenit in Sala Studio din curtea sediului de pe Augustin Pacha nr 8, unde veti putea urmari cateva filme ale unui tanar regizor aradean, Bogdan Gligor, si apoi discuta cu el povestile din spatele lor si, desigur, primi raspuns la niste intrebari. Intrare libera. Film-makers in the spotlight are loc luni, 27 ianuarie, de la ora 18, si anunta cu optimism deschiderea unui loc nou pentru cinefili despre care vom mai vorbi in curand ;). Pentru ca lucrurile se misca.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.