joi, 12 decembrie 2013

Documentare musai de vazut (IV)

Si-a venit din nou luna in care trag linie si recapitulez cele mai interesante experiente din acest an in zona documentara pentru a compila un articol cat mai cuprinzator si informativ si astfel a fi de un oarecare folos celor prea ocupati sa stea la panda pe imdb. Ca o nota personala, constat de la an la an ca lista asta tinde sa devina tot mai voluminoasa fiindu-mi din ce in ce mai greu sa elimin din ea titluri. Asta inseamna ca atat apetitul meu pentru documentare a crescut cat si calitatea filmelor vazute, ceea ce e un lucru, in esenta, bun. Sa trecem asadar la treaba, ca avem multe de zis. De data asta insa doar doua categorii, mari si late.


Fata intunecata a lumii


The House I Live In. Problema drogurilor nu ne deranjeaza pe noi atat de tare ca pe americani insa cand e vorba de cautat solutii e bine sa privim peste ocean ca sa aflam ce nu prea functioneaza acolo. Iar Eugene Jareki exploreaza prin interviuri cu ambele tabere din razboiul antidrog ipoteza ca masurile foarte dure aplicate din ‘70 incoace nu au redus consumul de droguri ci au creat probleme pe orizontala distrugand comunitati, amplificand criminalitatea si papand sume importante de la buget. Un sistem corectional supra-aglomerat cu infractori non-violenti a carui singura justificare pare a fi ca da bine ca PR si creaza locuri de munca. Discutii cu dilari, procurori, judecatori si formatori de opinie intre care chiar creatorul serialului The Wire, David Simon.


The Impostor. Un documentar plin de suspans despre un caz senzational de furt de identitate petrecut in anii ‘90. La 3 ani dupa ce o familie din Texas reclamase disparitia fiului de 13 ani un orfan francez cu 10 ani mai mare, Frederic Bourdin, se prezinta la politia spaniola cu o poveste fabricata care-l transporta direct in bratele unei familii naive. Impostorul o convinge inclusiv pe mama ca e fiul ei disparut lucru care face autoritatile sa suspecteze motivatii ascunse din partea familiei. Documentarul lui Bart Layton e un thriller in toata regula, minutios alcatuit din interviuri, imagini de arhiva si reconstituiri, cu intriga, twisturi si tot bagajul unei povesti care parca n-are nici o treaba cu realitatea. Insa are.


How to survive a plague recapituleaza un deceniu de lupta politica si mediatica dusa in State pentru sensibilizarea guvernului si a opiniei publice la problema AIDS/HIV. Doua organzatii activiste, ACT-UP si TAG, infrunta cinismul, dispretul si chiar homofobia (dat fiind ca boala a aparut prima oara in comunitatile gay) pentru a determina luarea unor masuri care sa conduca la un tratament eficient, transformand astfel o sentinta la moarte intr-o existenta suportabila. Un exemplu emotionant de sacrificiu si determinare oferit intr-un documentar incisiv, dramatic, revelator pe o tema deloc usoara: dreptul omului la viata. Poate i-l trimitem si ministrului Barbu sa-l vada.


The Act of Killing. Despre cutremuratorul documentar al lui Joshua Oppenheimer, recent premiat la European Film Awards 2013, s-a scris nu de putine ori pe Marele Ecran.


The Gatekeepers e o surprinzatoare fereastra catre interiorul uneia din cele mai blindate Securitati de pe planeta, Shin Bet, serviciul israelian de securitate. Prin interviuri cu sase dintre fostii sefi ai Shin Bet sunt expuse originile conflictului cu palestinienii, momentele cheie cand lucrurile au escaladat furios si starea de fapt din regiune. Interesant e ca nu exista o viziune unitara asupra problemelor si ascultandu-i vorbind remarci felul in care a evolut in timp modul in care-si privesc principalul dusman. Exista acum chiar o viziune umanista, care recunoaste o anume legitimitate in dorinta palestinienilor de a avea o tara proprie, chiar daca pozitia de pe care vorbesc e una de fosti militari.


Despre Mea Maxima Culpa, documentarul lui Alex Gibney pe tema abuzurilor sexuale din lumea catolica, am scris ceva aici. A se lua la pachet cu Deliver Us From Evil din 2006 care denunta aceeasi meteahna a Bisericii de a trece sub pres pacatele oilor ratacite. Filmul lui Amy Berg ne confrunta insa chiar cu diavolul in carne si oase, in persoana parintelui O’Grady, pedofil asumat si intervievat in mod repetat pentru a intelege cum au putut faptele sale sa fie tolerate si implicit incurajate de-a lungul a 30 de ani cat a fost preot.


Four Horsemen nu e doar inca un documentar ‘alarmist’ care avertizeaza ca: a) modelul economic din prezent (corporatocratia si asigurarea confortului cu banii viitorului) genereaza doar datorii si saracie si b) ca suntem foarte aproape de o schimbare de paradigma dar inca nu exista suficienta masa critica, ci chiar un film echilibrat care expune succint semnele decadentei societatii moderne (in frunte cu Imperiul SUA) comparandu-le cu cele care au precedat alte prabusiri faimoase ale istoriei. Daca va intereseaza cum funtioneaza efectiv mecanismul prin care cei bogati se imbogatesc mai tare iar cei saraci saracesc mai mult, aruncati o privire. E, pana la urma, matematica.


Film si muzica


US vs John Lennon realizat de David Leaf si John Scheinfeld exploreaza latura activista a legendei Beatles John Lennon, latura care, incepand sa se afirme in timpul protestelor anti-Vietnam, il face curand pe acesta purtatorul de drapel al pacifistilor (Give Peace a Chance) si-l baga in vizorul administratiei ca indezirabil fiind aproape de deportare. Filmul reuseste foarte bine sa insufle speranta ca creativitatea artistica si publicitatea pot fi utilizate cu succes pentru a obtine ample transformari social-politice.


Searching for Sugar Man, castigatorul Oscarurilor la categoria sa in 2013, nu mai are nevoie de nici o prezentare. O investigatie muzicala care a condus la redescoperirea lui Sixto Rodriguez, un folkist din Detroit care dupa 2 albume fara succes in America a disparut din peisaj fara sa stie ca muzica lui inspira la polul opus o generatie intreaga de sud-africani in epoca apart-heidului, o subcultura a albilor, si ca el era un Bob Dylan mexican. Una din intorsaturile alea bizare ale sortii in care iti vine sa exclami ca viata bate filmul.


F For Fake este un documentar despre frauda si falsificare regizat si narat de Orson Welles in care acesta se joaca cu audienta provocand-o sa-si puna intrebari privind ce e fals si ce e autentic in arta. Ca un magician, Welles scoate din sacul sau nu doar trucaje ci si maestri in trucuri cel putin la fel de elaborate: falsificatorul de tablouri Elmyr de Hory, falsificatorul de biografii Clifford Irving si chiar pe tinarul falsificator de CV-uri Orson Welles si autor al celei mai faimoase farse radio din istorie (Razboiul lumilor in direct). In final nici Picasso nu e lasat deoparte, jucand rol principal intr-o poveste cu falsuri prea buna pentru a fi adevarata.


Corman’s World e o biografie si un omagiu la adresa a regelui exploitation-ului si al filmelor B americane, Roger Corman, neobositul producator independent caruia multi din greii de azi ai cinemaului ii datoreaza inceputurile carierei (Jack Nicholson, Scorsese, Spielberg, Cameron, Coppola, Demme etc). Faimos pentru stilul sau energic de lucru, cu filme la foc automat, realizate intr-o saptamana cu buget minim, recuzita si decoruri improvizate, Corman facea filme simpliste pentru un public deloc pretentios. In acelasi timp insa schlockmaisterul distribuia prin compania lui piese de art-house (Bergman si Truffaut) pentru gusturi mai rafinate. Pentru cei care nu-l cunosc pe Corman, documentarul e un bun inceput pentru a accesa filmografia lui alcatuita din peste 300 de ‘placeri vinovate’.


The Cutting Edge: The Magic of Film Editing e, asa cum sugereaza si titlul, un film documentar despre montaj si meseria de film editor ridicata la rangul de arta. Cei interesati vor descoperi o calatorie fascinanta prin istoria filmului cu opriri la cateva filme cruciale in dezvoltarea tehicilor de montaj. Insotitori vor fi si cateva perechi faimoase de regizor-monteur care vor explica pentru profani ce anume i-a determinat sa lege intr-un anumit fel o scena sau alta.


Room 237 aduna intr-un singur loc cele mai populare (si trasnite) interpretari ale filmului Shining regizat de Stanley Kubrick in 1980. Speculatiile sunt in numar de 5 iar cei care le propun sunt atat de convinsi de adevarul lor incat te lasi prins fara veste in labirintul lor de conexiuni si supozitii arbitrare.


The Pervert’s Guide to Ideology reprezinta al doilea discurs video realizat de Sophie Fiennes impreuna cu reputatul filozof ceh si critic de film Slavoj Zizek si poate fi considerat continuarea documentarului precedent, The Pervert’s Guide to Cinema. Acest film examineaza insa ideologia sau “cumulul de fantezii care da forma credintelor si practicilor noastre” cu ajutorul scenelor din filme care trateaza una sau mai multe ideologii. Sunt disecate si analizate - nu fara un oarecare simt artistic vizibil in modul in care sunt recreate decorurile in care se plaseaza filozoful - filme celebre ca Taxi Driver, They!, Sound of Music, Full Metal Jacket sau Titanic atingand de fiecare data conflictul ideologic mai mult sau mai putin vizibil in aceste filme.


The Five Obstructions. In 2001 Lars von Trier l-a abordat pe unul din idolii sai din bransa, Jørgen Leth, propunandu-i un experiment filmic cu totul original. Leth urma sa reia filmul sau emblematic din 1967, The Perfect Man, un scurt-metraj minimalist si aseptic, si sa-l refaca de 4 ori respectand capriciile sau obstructiile impuse de von Trier. Rezultatul e nu mai putin fascinant decat originalul, evidentiind talentul si priceperea lui Leth si amintind cat de multe obstacole pot aparea in munca unui cineast. Un exemplu de deconstructivism aplicat asupra propriei persoane si asupra propriei opere din care a rezultat o regasire a poftei de a crea si a formei de odinioara.

Aaand.. that's all folks! Till next time!

Documentare musai de (re)vazut (I)(II) si (III)

Un comentariu:

  1. Uai, cat am de recuperat!

    Nu stiu daca sa iti multumesc, Richie, ca ne dai tema de casa si in vacanta :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.