duminică, 16 decembrie 2012

Documentare musai de vazut (III)

A trecut mai mult de un an de la ultimul “pachet” de documentare sugerat aici asa ca ar fi momentul sa trec in revista ce-am mai vazut in ultima vreme la sectiunea docu-drama. S-ar putea sa va mai usuram necazurile provocate de scandalul Discovery vs RCS-RDS, desi, fie vorba intre noi, documentarele lor nu mai erau demult top notch... Atentie, urmeaza un articol 'gras', pe sectiuni:

Zeitgeist


Gasland a aparut chiar in perioada cand se dezbatea si pe la noi oportunitatea explorarii gazelor naturale de mare adancime prin metoda fracturarii scoartei. Documentarul acopera insa problemele aparute in SUA, in special cele juridice - modificarea legislatiei de protejare a mediului in favoarea marilor corporatii pentru a le permite sa inceapa explorarile - si cele ecologice, identificate prin interviuri cu proprietari de terenuri din zonele respective. Un film nominalizat la Oscar in 2011 care scoate la iveala disperarea americanilor in legatura cu asigurarea de resurse naturale pentru viitor si scaderea dependentei lor de petrolul din Orientul Mijlociu.




Revenge of the electric car (2011) e o continuare a unui documentar din 2006, Who killed the electric car?, produs de Chris Paine din dorinta de a lamuri ce anume impiedica dezvoltarea unui exemplar de masina electrica eficienta si daca exista un viitor pentru asemenea masini. In acest al doilea proiect, realizatorul are parte de acces nerestrictionat in uzinele General Motors, Nissan si Tesla Motors pentru a urmari cursa lor in vederea construirii unei masini electrice care sa prinda la public.


If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front dezvaluie o organizatie radicala ecologista din SUA si metodele sale de protest. Suntem pusi la curent cu ceea ce inseamna eco-terorism si aflam detalii la prima mana din culisele acestei organizatii - ELF - pe care FBI-ul o numea “cea mai periculoasa amenintare terorista domestica”. Celule din ELF au ajuns sa execute, dupa perioade de proteste pasnice si nesupunere civica, un tip de ultra-activism, fara compromisuri, sabotand vehiculele destinate despaduririi sau incendiind birouri ale companiilor din industria lemnului. Arestat, unul dintre membrii gruparii, e in situatia de a primi o condamnare pe viata pentru faptele sale. Filmul aduce marturii din toate unghiurile - activisti, taietori de lemne, procurori - plus filmari reale, rezultand o imagine destul de echilibrata a chestiunii.

Into the Abyss e un documentar realizat de neobositul Werner Hertzog dintr-o serie de interviuri extraordinare (prin accesul de care a avut parte) cu Michael Perry si Jason Burkett, doi criminali condamnati la moarte, respectiv, inchisoare pe viata, pentru un triplu asasinat produs in 2001. Cineastul purcede astfel nu doar sa ne arate efectele unei asemenea tragedii asupra familiilor victimelor si ale autorilor celor 3 crime, impactul asupra comunitatii si asupra celor care au investigat crimele, dar si sa puna in discutie problema pedepsei capitale, mentinandu-si insa obiectivitatea caracteristica si nelipsitul echilibru moral.


Surviving Progress e inca un documentar din seria semnalelor de alarma trase in privinta colapsului economic care ne asteapta. E un avertisment ca nu intotdeauna progresul e un lucru bun, ca uneori se poate dovedi a fi un impas. Inechitatea sociala, schimbarile climatice, reducerea biodiversitatii au fost provocate in mare de o goana nebuna in ultimii 200 de ani pe spirala progresului economic purtat pe spatele celui tehnologic. Ideea e ca producem mai mult decat consumam iar scaderea resurselor ne indeamna sa consumam si mai putin. Cresterea economica nu poate functiona la infinit intr-o lume cu resurse finite. Cum pastram flacara progresului aprinsa fara sa ne ardem la degete?

Politica si istorie


Pentru cei torturati de intrebari legate de lumea in care traim si cum am ajuns aici cateva raspunsuri sunt oferite de seriile de documentare produse pentru BBC de Adam Curtis. In The Century of the Self ni se explica impactul pe care tehnicile psihologice ale lui Freud le-au avut asupra modului in care psihicul uman era perceput si felul in care agentiile de relatii publice si politicienii au folosit asta pentru manipularea maselor de oameni. Construita din 4 episoade, seria ataca si chestiuni ca nasterea relatiilor publice si a consumerismului, democratia reprezentativa, criticand in acelasi timp viciile modernismului: superficialitatea si dorinta de faima. O serie ceva mai complexa in termeni si demonstratie e The Trap: What Happened to our Dream of Freedom, in 3 parti, care pune in discutie conceptul ingustat de libertate. Se pleaca de la teoria jocului a lui John Nash si se explica o societate moderna modelata matematic sa functioneze pe indici de performanta, cote si statistici. Sunt luate sub lupa piata libera, egoismul si individualismul, concepte ca libertate pozitiva si negativa, concluzionand ca in realitate suntem din ce in ce mai putini liberi.


Lake of Fire e un documentar alb-negru exceptional realizat de Tony Kaye (autorul frisonantului American History X) care interogheaza intr-o maniera curajoasa chestiunea avortului in Statele Unite, mai precis conflictul dintre organizatiile pro-choice si pro-life. E inconfortabil din punct de vedere grafic, chiar si cand lipsa de culoare mai atenueaza impactul vizual al scenelor medicale, insa mai important de atat, e nepartinitor si echilibrat. Am fost surprins de cat de acerba e lupta ideologica pe problema avortului si de ce sunt in stare cei mai zelosi combatanti (ginecologi asasinati de fundamentalisti crestini).


Food for soul

George Orwell a life in pictures e, asa cum sugereaza si titlul, un portret biografic esential realizat din fotografii. Orwell a avut o viata mai mult decat interesanta dar intamplarea face ca nu s-au pastra nici o inregistrare video sau audio de la autorul satirei Ferma Animalelor sau a distopiei 1984, doar imagini si, bineinteles, opera literara. Pornind de la ele si de la scrierile sale autobiografice (eseuri si scrisori, in principal) BBC a realizat un documentar emotionant construit din interviuri si scene de arhiva trucate in care seminalul scriitor britanic e interpretat cu tot bagajul de carisma si ticuri comportamentale de actorul Chris Langham. A rezultat un portret al unui om inteligent, cald si foarte agreabil, cu nimic mai diferit de cum mi l-as fi imaginat pe Orwell ca ar fi in realitate. Intr-o maniera oarecum asemanatorare - fotografii, filmari personale si scene din filmele pe care le-a realizat - este reconstruita si viata unui titan al cinema-ului in documentarul Stanley Kubrick: A Life in Pictures, o privire de ansamblu asupra carierei acestui artizan genial. Vizionabil aici.

These amazing shadows e un documentar despre munca de restaurare a filmelor clasice realizata de Registrul National de Filme din SUA.


The Mindscape of Alan Moore e un film biografic format din interviuri cu Alan Moore, autorul unora dintre cele mai populare si influente romane grafice scrise (From Hell, The Watchmen si V for Vendetta). Indiferent daca-l gustati sau nu, Moore e o figura esentiala in arta secventiala iar filmul descrie nasterea sa ca artist, influentele din copilarie, impactul celebritatii, maturizarea si inclinatia sa spre filozofie si magie. Deasemenea sunt descifrate ideile expuse de om in creatiile sale ca si viziunea lui despre arta si cultura. Vizionabil gratuit.

A Personal Journey with Martin Scorsese through American Movies e inutil a mai fi explicat. In aproape 4 ore cineastul american ne poarta prin filmele sale preferate explicand ce anume e uimitor, reprezentativ sau inovator in ele. E unul din cele mai personale puncte de vedere asupra celei de-a 7-a arte iar Martin le aduce un prinos de recunostinta antecesorilor sai dezgropand si filme care probabil nu se regasesc in topurile institutelor de film.


Cameraman - The Life and Work of Jack Cardiff e inca un film biografic despre un artist, Jack Cardiff, unul dintre cei mai mari directori de imagine si primul premiat cu un Oscar pentru intreaga cariera de Academia Americana de Film. Documentarul face o trecere cronologica prin filmele lui Cardiff (intre care domina Black Narcissus sau Red Shoes) oferind interviuri cu cei care l-au cunoscut si au lucrat cu el la fel ca si comentarii critice asupra viziunii si tehnicii sale.

Nightmare in Red White and Blue e tot un documentar despre cinema care focalizeaza atentia spre istoria filmelor horror americane. Fara a fi ceva inedit filmul e o buna sinteza a popasurilor obligatorii pentru un cercetator al genului. Pentru o aprofundare se recomanda A History of Horror with Mark Gatiss in 3 episoade, la care se adauga un al 4-lea rezervat horror-ului european.

Nu putem incheia periplul horror fara a aminti de taticul celor mai ascunse spaime ale noastre, H. P. Lovecraft. O analiza informativa, documentata si pasionata a vietii marelui autor poate fi descoperita in Lovecraft: Fear of the Unknown. Bun documentar, presarat cu interviuri luate unor regizori si scriitori influentati de viziunea sa: Neil Gaiman, Ramsey Campbell, John Carpenter, Guillermo del Toro etc. Daca nu sunteti familiarizati cu mitul lui Chtulhu sau povestile lovecraftiene documentarul asta va poate edifica curiozitatea. Eu deja am cumparat doua carti de cand l-am vazut.



Nu in ultimul rand amintim de cel mai reusit documentar muzical din 2012, Marley, realizat de Kevin Macdonald (acelasi tip din spatele proiectului video Life in a day) si care il coboara pe Bob Marley din panteonul zeilor scenei, umanizandu-l si eliberandu-l de faima, pentru a descoperi istoria lui, a Jamaicai si a raggae-ului.


Stiinte si ecologie

How to grow a planet e un documentar naturalist produs de BBC in care ni se propune un mod nou de a privi cele mai severe schimbari din evolutia planetei noastre, anume cele provocate de plante. De la primele alge care au dat nastere atmosferei, la giganticele paduri din vremea dinozaurilor, la aparitia florilor si a fructelor ca mijloace de proliferare a semintelor, felul in care toate schimbarile astea au modelat viata animala, impactul cataclismelor naturale, marile extinctii si aparitia inamicului padurilor, iarba. O serie in 3 parti superba vizual, filmata in HD si comentata de un geolog scotian. De vazut la pachet cu Galapagos, narat de Tilda Swinton, un rasfat vizual care prezinta in detaliu insulele si speciile care au jucat un rol esential in elaborarea teoriei evolutioniste.

Documentare musai de (re)vazut (I) si (II).

Un comentariu:

  1. Din pacate eu n-am vazut decat If a Tree Falls... si mi s-a parut extraordinar. Povestea poate fi extinsa la fel de bine la nivelul intregii societati in care traim. Cei care detin puterea (corporatii in cazul sua si al altor tari, puterea politica in cazul nostru) fac tot ce vor. Oamenii nu pot face mare lucru. Se aduna frustrari care la un moment dat o sa duca la actiuni violente si pana la urma tot oamenii de rand au de suferit. E deprimant si revoltator.
    In alta ordine de idei, personajul orincipal din film tocmai a iesit din inchisoare saptamana trecuta.

    Into the Abyss pare interesant. Un fel de In Cold Blood al lui Capote. O sa ma uit.
    De fapt o sa incerc sa le vad pe toate.

    Foarte faine articolele astea despre
    documentare. Le astept in fiecare an. Parca ar merge mai bine macar unu' pe trimestru :D

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.