joi, 25 iulie 2013

"Behind the Candelabra". Let's Party!




Produs de HBO, lansat la Cannes şi prezentat ca posibil ultim film al lui Steven Soderbergh, Behind the Candelabra (2013) se înscrie într-o serie veche de lungmetraje cu tentă biografică. 

Filme care îşi iau ca ţintă personaje extravagante din lumea divertismentului sau a Hollywoodului, pentru a spune, cu mici variaţiuni, o aceeaşi unică poveste despre mărire şi decădere, despre iubire şi despărţire, despre sărăcie şi opulenţă.

Behind the Candelabra afişează un ambalaj excentric: o relaţie gay între un personaj (Liberace – Michael Douglas) care îşi asumă amestecul de artă şi kitsch şi un Adonis provincial dar tot mai capricios (Matt Damon); decoruri grandioase; o coloană sonoră atrăgătoare. 

Plus un montaj dinamic (realizat tot de Soderbergh), care îmbină cuminţenia clasică şi momente de îndrăzneală atent controlate. Simpla poziţionare a camerei în câteva secvenţe de început şi reluarea schemei înspre final construiesc, vizual, un subtil şi simpatic discurs despre repetitivitatea tipului de relaţii pe care Liberace le iniţiază cu tineri atăgători (chiar dacă Scott - Matt Damon se crezuse unicul).     


Deşi reconstituie şi urmează gusturile anilor '70 şi '80, scenografia şi costumele, adevăratele puncte tari ale filmului (alături de spectaculoasele roluri de compoziţie făcute de Douglas şi Damon), nu sunt redate realist, ci cât mai glossy, cât mai colorat şi fără pată, scoţând în evidenţă şi mai mult superficialitatea sentimentelor trăite de personaje.

Behind the Candelabra se susţine excelent în prima parte, când măreţia lumii în care pătrundem ca spectatori şi personajele sale bizare "fură privirea". În a doua jumătate însă, filmul alunecă încet pe panta melodramatică a unei naraţiuni răs-întâlnite, în ciuda premiselor ei mai puţin obişnuite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.