marți, 29 mai 2012

Grand Prix

Pentru ca mai gravitam in jurul planetei Cannes, trebuie sa va spun de Matteo Garrone. Cel care a luat anul asta Grand Prix(ul). Nu am ajuns la filmul lui premiat inca dar sunt linistit si sunt sigur ca l-a luat pe merit. Ca la orice Grand Prix, e important sa ai startul bun. Si sa faci pitstopuri putine. Eu am vazut 3 filme de Matteo si toate m-au convins. Si au ramas cu mine suficient de mult cat sa-l mentionez azi aici, cu drag si respect. Eu unul nu caut sau judec un film dupa zorzoane dar Matteo e genul de premiant care isi merita laudele.

Va recomand sa cautati ( nu o sa arat cu degetul unde - dar o sa gasiti ) filmele lui de maturitate care l-au adus pana la premiul de anul asta. Pentru mine, Matteo Garrone si Paolo Sorrentino sunt cei mai importanti cineasti contemporani "made in Italy". Neo-naturalism, visceralitate si un fel anume (netributar si contemporan) de a spune o poveste a la Matteo:

Primo Amore (2004) 


L'imbalsamatore (2002)


Gommora (2008)

4 comentarii:

  1. zic si de Paolo Sorrentino saptamana asta :) ca trebuie zis.

    RăspundețiȘtergere
  2. Deocamdata n-am vazut decat Gommorah dar vreau sa recuperez Primo Amore

    RăspundețiȘtergere
  3. sa incerci sa dai si de "L'imbalsamatore" - desi e cel mai intunecat al lui ( eu l-am vazut fara subtitrare si era si in dialect :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.