sâmbătă, 29 octombrie 2011

In time (2011)

rating: eroare


V-ati intrebat vreodata de ce nu se grabesc oamenii bogati?
Pentru ca au o gramada de...timp (cea mai valoroasa activa din toate timpurile).

In Time e o alegorie cam stravezie vizavi de inegalitatea sociala a lumii contemporane (1 % controleaza restul de 99%). Situatia asta a amorsat o miscare gen "Occupy Wall Street" in lumea reala. In lumea lui Andrew Niccol (Gattaca) declanseaza un action vindicativ gen Bonnie & Clyde meets Robin Hood in care cei doi rebeli lupta cu "minutarii" si "oamenii-cronometru" (Timekeepers - un fel de politie politica). Cuplul frumos si furios (Timberlake + Seyfried, nemuritori si seci) sparge bancile de...timp pentru a cumpara mai mult minute celor din ghetou.

Poate ca nu-ti vei considera timpul cu totul irosit daca inghiti premisa SF, dealtfel provocatoare. Undeva in viitor oamenii vor fi modificati genetic sa imbatraneasca doar pana la...25 de ani, dupa care trebuie sa alerge zilnic pentru a-si reincarca ceasul de pe mana. Asa cum alergam azi sa ne platim facturile si abonamentele. Fuga dupa bani e inlocuita cu fuga dupa timp. Pai nu sunt oricum acelasi rahat? Va invit sa inlocuiti - in orice replica din film- cuvantul "timp" cu "bani" si propozitiile isi vor pastra adevarul

As fi inghitit galusca daca ansamblul ar fi fost mai plin de viata, atent stilizat sau macar fara trucaje rudimentare. Altfel universul asta imaginat de Niccol e doar un decor pentru sofisme de crasma pe care le discuti cu baietii de-abia dupa a treia bere.

cu: Justin Timberlake, Amanda Seyfried, Cillian Murphy, Olivia Wilde (si printre putinele placeri ale filmului, revederea a doi actori consacrati in seriale) Johnny Galecki (The Big Bang Theory) si Vincent Kartheiser (Mad Men)


Trailer

4 comentarii:

  1. Lucian, trebuie sa te intreb ceva, dar sa nu te superi pe mine :)
    "Bonnie&Clyde meets Robin Hood" e expresia ta, sau ai luat-o de la Brad Brevet? :)
    Mi se pare f tare daca intr-adevar ati folosit-o amandoi sa descrieti filmu' independent unul de celalalt.

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Mira,

    Spre rusinea mea nu stiu cine e Brad Brevet.

    Nici nu mai am timp sa citesc cronici. Singurii pe care ii urmaream cat de cat erau Roger Ebert si Peter Travers. De fapt evit pe cat pot sa citesc vreo cronica inainte, ca sa nu ma duc la film cu parerea altuia in minte. Din aceleasi motive, rareori cand citesc un rand inainte sa ma pun eu pe scris.

    Oricum, deja stiu cum va arata cronica mea inca din sala de cinema.

    Dar nu vreau sa-mi asum nu stiu ce merite. Formula la care te referi era destul de evidenta (daca aduni un cuplu glamuros si sexy de spargatori cu faptul ca furau de la bogati si dadeau la saraci, tie ce iti da?). Pana la urma traim toti in acelasi univers pop-cultural :)

    Oricum, ma bucur ca ai fost vigilenta si te rog sa ramai pe faza!

    RăspundețiȘtergere
  3. Asta de care zic e tipu' de la ropeofsilicon, daca stii...
    Nici mie nu imi place sa citesc nimic despre un film inainte sa-l vad, dar ce-am auzit despre asta chiar m-a facut sa arunc un ochi peste cronici si sa vad ca intr-adevar nu are nici un rost sa merg pt el la cinema :)

    RăspundețiȘtergere
  4. pe mine m-a convins ca e eroare inca de la trailer, deci chiar nu o sa pierd timpp/bani ca sa il vad

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.