luni, 24 august 2015

(Po)Vestitori de Plai

Jumătate din ediții am fost spectatori. Cealaltă jumătate am fost și 'actori'. Acum suntem și Vestitori de Plai, după cum puteți (re)citi mai jos. Ca să cinstească această colaborare, prietenii noștri ne-au îmbiat să dăm Casei Filmelor și numele copilului nostru. Așa că, la ediția a zecea a festivalului, șura cinematică se cheamă Casa Filmelor Ceau, Cinema! (în fond, ideea Ceau, Cinema! s-a înfiripat într-o noapte de septembrie). Prieteni, nu vă mai uitați peste gard! Îndrăzniți de intrați. #plaiX va fi de poveste.




Lucian Mircu:

362 de zile pe an e doar o șură tradițională. Un exponat ca altele, în Muzeul Satului Bănățean. Dar timp de trei zile în miez de septembrie, șura este ridicată în grad prin cortul militar uriaș care o prelungește. 
Cînd ultima bucată de prelată a fost prinsă în curele și se instalează întunericul, ceva se întâmplă. 
Șura devine cinema.
Un cinema rustic (cum altfel?). Cu saci umpluți cu bureți în loc de fotolii. Cu țărână și iarbă în loc de covor. Apoi lumina proiectorului sărută ecranul de pânză și se naște Casa Filmelor.
Din 2012, Casa Filmelor este cinemateca pe care orașul încă nu o are.
Casa Filmelor este un micro-festival de film.
Aici am început să visăm la propriul nostru festival de film.
Și, iaca, Ceau, Cinema! - Festival de buzunar are deja două ediții în traistă.
Veniți la PLAI să visăm împreună. Cu ochii larg deschiși.


Richard M. Ilie:

Cei 10 ani de PLAI m-au gasit în diferite ipostaze însa de ceva timp mă văd anual înrolat în divizia culturală a celui mai boem festival de pe la noi. Muzică, artă, Film, ateliere și multe altele fac din PLAI nu doar o poetică gură de Rai ci și un plăcut cantonament al relaxarii și distracției de bun gust. Dacă dați o tură, nu uitați de șură!

Casa Filmelor, un mariaj inedit între o șură bănățeană și un cort militar, găzduiește de ani buni la Muzeul Satului proiecții de filme, îmbogățind astfel oferta multiculturală a PLAIului. Fie că vrei să te relaxezi până încep concertele, că te adăpostești de ploaie ori că "filmele sunt viața ta" sala noastră rustică de cinema te va primi cu brațele deschise și cu o selecție migăloasă din folclorul european. Suntem la vedere, pe Aleea Culturală, cu intrare pe partea dreaptă. N-aveți cum să ne ratați!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.