luni, 9 februarie 2009

Hong Kong Express (Chungking Express) [1994]

rating: Colectable

Profit de duminica asta in care nu pot viziona filme, pentru a vorbi de ele, in special de cele asiatice, din ce in ce mai apreciate si la noi. Primul pe care l-as recomanda unor eventuali cinefili curiosi si la care m-as mai uita cel putin odata este Chungking Express, un film in regia lui Wong Kar Wai unul din regizorii asiatici cult, cu un stil vizual aparte de a face film si care ocupa un loc special in cinemateca mea. Filmul sau, cu un motto "If my memory of her has an expiration date, let it be 10,000 years", prezinta succesiv 2 povesti de dragoste, ambele implicand cate un politist, insa asemanarile se opresc aici. Locatiile sunt diferite, una se petrece ziua, alta noaptea, iar sfarsitul lor este diferit. Deci in esenta e vorba de un love-story pe doua linii diferite dar care ataca o singura idee: barbatii parasiti de femei isi gasesc alinare in bratele altora, care la randul lor au acelasi viciu al nestatorniciei.
In prima, Cop 223 (Takeshi Kaneshiro) parasit de iubita sa pe 1 Aprilie isi da termen o luna de zile pentru a o astepta. Merge la magazin in fiecare zi si cumpara conserve de ananas cu data de expirare 1 Mai, urmand ca la ultima conserva sa expire si dragostea lui pentru ea. In ultima zi, intalneste o femeie misterioasa (Brigitte Lin) cu o peruca blonda, care are insa o viata ascunsa. Sfarsitul e de datoria voastra sa-l aflati.

A doua poveste incepe exact in momentul si locul unde se sfarseste prima, implicand un alt politist, Cop 633 (Tony Leung), la randul sau parasit de iubita si care intalneste o tipa noua la fast-food-ul pe care il frecventeaza. Tipa (Faye Wong) face o pasiune pentru el si incepe sa-l urmareasca in secret, ii patrunde in apartament unde ii face curat si chiar il redecoreaza, acesta nebanuind nimic. In final isi da seama si o invita la un restaurant intr-o seara, dar tipa ii trage tzapa plecand intr-o calatorie prin lume. Ii lasa doar un bilet de avion cu o data de imbarcare peste exact un an. Sfarsitul merita vazut.

Pentru un film facut in 2 luni, in timp ce se afla in pauza de filmare la Ashes of Time, rezultatul e impresionant. A devenit unul din cele mai populare filme asiatice, beneficiind si de o coloana sonora misto, cu hituri cunoscute, inclusiv piesa Dreams de la Cranberries cantata in cantoneza. Succesul acestui film se datoreaza in primul rand acestui reprezentant de seama al art-house-ului care este Wong Kar Wai. Tipul asta stie atat de bine sa incarce atmosfera in filmele sale ca e uneori dureros sa le privesti. Sunt unele scene in care o bruma de cuvinte si cateva gesturi, combinate cu niste prim-planuri excelente, spun mai mult decat doua pagini de dialog, provocand un asa efect de dilatare a timpului ca esti pur si simplu sorbit.

Cu o curgere liniara a povestilor, fara cuting-uri abrupte sau twisturi memorabile, filmul e intr-un fel alinare pentru cele doua inimi ranite ale personajelor principale. Realizarea lui a fost una din sclipirile alea de geniu pe care unii oameni le au din cand in cand si care prevestea parca succesul viitor al regizorului chinez. Nu degeaba in 2005 revista Time includea Chungking Express in Top 100 cele mai bune filme ever.

Trailer:


* text publicat partial si pe Richie's Day in septembrie 2007

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.