miercuri, 9 septembrie 2015

Stația #15033

DIN NOU PE PLAIURI DE MUNTE

Anul trecut am dat filme de munte. Anul acesta, fără să ne fi propus deliberat asta cu colegele de la Pelicula Culturală, aducem la PlaiX trei filme despre eXploratori, despre locuri îndepărtate și oameni izolați, despre natură și relația omului cu ea. Secretul nasturelui de sidef l-am divulgat deja. Despre Exploratorul vom povesti zilelele următoare. Azi e timpul pentru Stația #15033.



Anul trecut, coborînd de pe Țarcu, am întâlnit un meteorolog, care ne-a pus de ceai și ne-a ținut mult la povești. Și ne-ar mai fi ținut, dar noi trebuia să ajungem în oraș. El stătea câte două săptămâni neîntrerupt la 'serviciu'. Am stat să mă gândesc cum e oare să-ți petreci cea mai mare parte a timpului în compania brazilor, a vântului și a muntelui. #15033 mi-a arătat cum. 

Parcul Național Munții Rodnei, cota 1785. Într-o căldare glaciară, la poalele vârfului Pietrosu (2303 m), mai jos de lacul Iezer ce descrie conturul hărții României, se află Stația Meteo Iezer. Pentru Tiucu (Istrate Danci) stația e în același timp loc de muncă și casă, de peste 24 de ani, de când practică meseria de meteorolog. 

Documentarul Iuliei Matei urmărește povestea lui Tiucu pe durata a 4 anotimpuri, unde simbioza om-spațiu reprezintă epicentrul narațiunii. Pornind de la neobișnuitele ritmuri ale unei vieți ascetice trăite pe munte, într-un loc al cercetării științifice, filmul propune o temă de reflecție despre felul în care locul de muncă devine o a doua casă.





E un film foarte tihnit, pe parcursul căruia chiar simți cum trec anotimpurile. Interesantă perspectiva detașată a omului care trăiește deasupra celorlalți, își vede casa mai ales din vîrful unui munte. Am simțit că poate documentarul ar fi funcționat și mai bine dacă erau intercalate mai multe povești ale oamenilor care trăiesc și lucrează în stațiile meteorologice de la înălțime (mai sunt câțiva și, din cîte mi-a zis un geograf, pe cale de dispariție), dar ăsta probabil ar fi fost alt film (cu alt buget). În ciuda faptului că #15033 are un singur erou, mai există un personaj principal omniprezent: natura.

Imaginea lui Marius Mîndruțău este comparabilă cu a unor filme cu buget infinit mai mare. Important de precizat că e un film făcut în (literalmente) 5 oameni. Suntem bucuroși că (aproape) jumătate din echipă va fi prezentă la proiecția de la festivalul Plai: Marius Mîndruțău (imagine) și Rareș Hanțiu (priză directă) care vor depăna, după proiecție, povești de la filmări. 

Până acum, filmul a mai avut parte de o vizionare la TIFF. Vom proiecta Stația #15033 la ora 15 și 33 de secunde (pun intended!), sâmbătă, 12 septembrie. Dacă vă place muntele, dacă vă plac oamenii de munte și dacă doriți un "hawk's eye view" asupra vieții, puneți-vă alarma la 15'33!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.