sâmbătă, 13 septembrie 2014

Plaiuri de munte in cinema

A DOUA ZI LA CASA FILMELOR

Leitmotivul de anul acesta la Casa Filmelor este muntele. Dar strîns legate de munte sunt și camaraderia, aventura, solidaritatea, voluntariatul, pofta de libertate. Pe care le veți regăsi aproape în tot programul nostru la Plai. Cu asupra de măsură, sîmbătă, 13 septembrie.

Programul Plaiuri de munte în Cinema începe la ora 15 cu Pura Vida (r. Iraburu & Molina, 2010) și Q & A Horia Colibășanu. Filmul este oferit de Arena Comunicacion.




De la 17.00, urmează Art of Freedom: Himalaje, tot despre alpiniști și Himalaya și tot cu doi realizatori (Wojciech Slota & Marek Klosowicz). Documentarul polonez explică un fenomen din anii '70 - '80. Himalaiștii din Polonia au dominat alpinismul mondial timp de două decenii. Nu doar că au creat rute noi, au impus noi reguli în sport. S-au remarcat prin stilul original de cățărat, prin anduranță, spirit de echipă și solidaritate.

Jerzy Kukuczka a cucerit primul coroana Himalayei (adică a urcat toate cele 14 vîrfuri de peste 8000 de metri). Alpinistele poloneze, precum Wanda Rutkiewicz, erau și ele cele mai bune din lume. Toate acestea erau greu de explicat, ținînd cont că proveneau dintr-o țară socialistă, fără resurse (salariul lunar era 20 $ iar expedițiile costau mult). Alpiniștii polonezi erau obligați să depășească multe obstacole acasă, înainte să ajungă să le înfrunte pe cele de pe munte.

Art of Freedom surprinde esența alpinismului la mare altitudine: "să depășești slăbiciunile corpului uman, în cele mai aspre condiții". Himalaismul este o școală a vieții, un test de supraviețuire și un mod de a trăi libertatea pură. În film apar toți alpiniștii din această generație (Wojciech Kurtyka, Andrzej Zawada, Wanda Rutkiewicz, Krzysztof Wielicki și Jerzy Kukuczka) dar și legendarul Reinhold Messner. Bonus: filmări de epocă și din ascensiuni. Film proiectat cu sprijinul Adam Mickiewicz Institute.


"Art of Freedom" from Culture.pl on Vimeo.


De la ora 16.15, rulează Portretul Luptătorului la Tinerețe, probabil în premieră la Timișoara varianta director’s cut. Cu sprijinul Voodoo Films.

După concertele de la Scena Mare, revenim la Casa Filmelor pentru un alt film-eveniment, în premieră în România: The Epic of Everest (realizat în 1924, restaurat în 2013 de BFI National Archive).

Autorul filmului, căpitanul John Noel, a fost unul din primii occidentali care a ajuns în apropiere de Everest, supranumit de localnici “Zeița mamă a lumii”. A făcut o călătorie clandestină (de recunoaștere) pînă aproape de poalele lui, în 1913. Va reveni în expedițiile britanice din 1922 și 1924 ca fotograf oficial. Era pasionat de alpinism și a fost influențat de opera lui Vittorio Sella, specializat în fotografia montană. Mai tîrziu, scria chiar Noel care au fost intențiile sale cu filmul:

“În primul rind am vrut să redau fascinația acelor munți izolați din Tibet, de o frumusețe divină. Caracterul lor straniu, maiestuos si implacabil vorbește de la sine (…). A fost dorința mea de a reda o impresie dominanta – apogeul senzațiilor pe care noi înșine le-am experimentat în apropiere de cîmpurile virgine de zăpadă ale Everestului, luptînd pînă la ultimul dram de energie, smulgînd victorii, creînd recorduri, retrăgîndu-ne. De neuitat impresia de putere, frumusețe, grandoare și micime a omului.”



Obsesia noastră pentru munte pare că a molipsit și programul din celelalte zile. Alpinistul și fotograful Cristian Țecu, va susține un atelier de fotografie de călătorie, duminică de la ora 13. Tzecu a fost în primăvară în Himalaya și abia ce s-a întors din India.

Întîmplător, sau poate nu, anul acesta avem o selecție de scurtmetraje de la Filmul de Piatră, festival care se desfășoară la poalele munților ce înconjoară Piatra Neamț. Poate nu e întîmplător totuși faptul că jumătate din Casa Filmelor e un…cort.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.