sâmbătă, 6 septembrie 2014

Filmul de Piatra, un festival ce musteste de "Volunteer Power"

Weekendul acesta are loc la Piatra Neamt a 7-a editie a festivalului de scurt-metraj Filmul de Piatra (5-7 septembrie), un eveniment care se anunta drept cel mai prietenos festival de muzica si film. Ne-am fi dorit cu siguranta sa verificam pe pielea noastra cele spuse de organizatori, mai ales ca programul e foarte smecher si atragator, dar cum nu ne ajunge nici noua timpul pentru tot ce punem la cale, impreuna cu organizatorii Plai am hotarat sa-l chemam in vizita aici pe Andrei Dascalescu, co-fondatorul festivalului, cu filme scurte si povesti cat mai lungi despre minunatia locurilor nemtene si puterea voluntarilor de la Piatra. Asadar peste o saptamana, in Casa Filmelor de la Plai Festival, va veti putea intalni cu Andrei si afla de la el cum se face un festival de succes.



Pana atunci insa iata ce se intampla zilele astea la Piatra Neamt: trei zile de proiectii cu filme romanesti (67 scurt-metraje din 205 inscrise + 3 lungmetraje bonus: un film de animație pentru copii, Closer to the Moon în regia lui Nae Caranfil, Kyra Kyralina în regia lui Dan Pița). Atractia principala a festivalului o reprezinta insa un super-eveniment cu filme și muzică pe vârful muntelui Cozia (650m altitudine) denumit SHORTS DAY, LONG NIGHT.

Publicul va urca pe munte cu telegondola, sambata la ora 19:00, și va fi întâmpinat de un concert unplugged în aer liber, pe o platformă de lemn cu o panoramă spectaculoasă din care nu lipsesc Valea Bistriței, Muntele Ceahlău, Dealul Petrodava, lacul Bâtca Doamnei și o parte din orașul Piatra Neamț. După ce soarele dispare în spatele munților încep proiecțiile de film: 11 scurtmetraje multipremiate într-o selectie "best-of" Shorts Up. După filme, într-o structură acoperită în formă de iglu, începe petrecerea, cu alte 3 trupe live: Les Elephants Bizarres, Pinholes și Fine It's Pink și 3 DJ seturi: Matze, Yoon, Adrian R. Petrecerea se termină după ora 6:40, ora răsăritului de soare.


Demn de retinut e ca incepand de anul trecut Filmul de Piatra a hotarat sa devina "un manifest de initiativa independenta si voluntariat", delimitandu-se de finantarile publice si inevitabilele compromisuri pe care le aduc. In consecinta editia de anul acesta e pusa la cale de o echipa impresionanta de 80 de voluntari, din toata tara, al caror curaj, energie si buna dispozitie au fost extrem de bine surprinse in promo-ul festivalului, un clip realizat cu buget zero de regizorul Andrei Dascalescu:



Pentru cei care, la fel ca noi, nu pot sa ajunga in Piatra Neamt e bine de stiut ca Filmul de Piatra pleaca in croaziera prin tara cu o selectie best of: la Piatra Fantanele (8-10 septembrie, in tabara de voluntariat Tasuleasa Social, despre care vom proiecta si noi ‘Un film fain’), la Cluj (11 septembrie, Atelier Cafe) si la Timisoara (14 septembrie, Plai Festival). Le uram bafta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.