joi, 10 septembrie 2015

Căutându-l pe Brâncuși, la PlaiX

ȘUTURI LA POARTA SĂRUTULUI, CU SERGIU SAS

Atenție, urmează o generalizare: românii (și poate nu doar ei) au tendința de a sanctifica anumiți eroi ai neamului, de a transforma persoane în simboluri intangibile, ridicând pe un piedestal imaginar un om-mit care nu mai are nimic de-a face cu omul real, ci doar cu fanteziile din capul lor/nostru: Decebal, Ștefan, Eminescu, Arsenie Boca, Sf. Hagi, Tata Puiu Brâncuși etc.

Sergiu Sas a observat acest joc periculos la limita offside-ului în mentalul colectiv, așa că a luat o minge, un prieten, un joc de table și o cameră, apoi a făcut o vizită  în BrancusiLand. Adică în 'complexul monumental Constantin Brâncuși din Târgu-Jiu'. Unde a săvârșit o desacralizare concomitent cu 'redescoperirea adevăratelor rituri profane de cartier', în filmul său de 5 minute, prezentat la Ceau, Cinema!: Căutându-l pe Brâncuși (cu Vasile Leac & Sergiu Sas, producție video: Mihai Sălăjan, 2015).

După cum mi-a mărturisit într-o conversație amicală online, Sergiu e fascinat de "capacitatea acestui popor de a transforma în eroi sau moaște, după caz, tot felul de personaje. E cazul și cu Brâncuși. Adică foarte mulți își asociază imaginea cu Brâncuși, fără a avea nicio legătură cu el, tocmai pentru a crește ei la capitolul imagine. De ex: Victor Ponta în campania electorală. Sau o postare sponsorizată de o bancă. Plus, apropo, de moaște, poate îți amintești că a circulat o petiție pe net acum câțiva ani cu 'repatrierea osemintelor lui Brâncuși'.

Un alt motiv care l-a dus la Târgu-Jiu e pasivitatea locuitorilor legată de lucrări. "Ei le au acolo de foarte mulți ani. Fac parte din peisajul cotidian. Pentru ei, a trece sub Poarta Sărutului e ca și când ar trece pe sub un viaduct. De fapt nu am nimic cu Brâncuși sau cu brâncușismul". Acțiunile de 'troll-are' care se petrec în scurtmetrajul lui Sergiu se integrează bine în peisaj. "Băștinașii nici măcar nu au întors capul să vadă ce facem. Li se părea normal. Numai că erau păzite obiectivele și a trebuit să ne mișcăm repede".


Next stop pentru Sergiu? Sarmisegetuza. Pentru că, ați ghicit, dacopatia, 'dacii - buricul universului", viezure, varză etc. Un nou mit care trebuie desacralizat în film.

Sergiu Sas nu se consideră cineast. Practică arta ca pasiune, în diverse medii: fotografie, instalație, intervenție în spațiul public etc. Uneori, când se nimerește, se manifestă în film. Căutându-l pe Brâncuși va rula la Plai sâmbătă, 12 septembrie, de la  ora 14, împreună cu scurtmetrajele lui Andrei Crețulescu (Kowalski și Ramona).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.