vineri, 10 iulie 2015

Cu bița la lubenița

EVADEAZĂ DIN PLUTON! BIKE TO GOTTLOB

Pentru că vara vrei să știi (și cam știi) unde fugi din oraș week-endul următor vrem să-ți book-uim din timp în agendă următoarea destinație.  Și pentru că suntem în plin Tour de France, ce mijloc mai mai poetic și mai încîntător de a evada din pluton spre cinema Gottlob poate fi decît bicicleta? Așa am ajuns la ideea CU BIȚA LA LUBENIȚA (sau BIKE TO GOTTLOB) în timpul Ceau, Cinema! (25 -26 iulie).

Am fost inspirați de faptul că, anul trecut, la proiecția A fost sau n-a fost? de la țară, mai mulți temerari au venit în excursie cu bicicleta. Anul ăsta, dacă te încumeți să pedalezi pînă la Gottlob (aproape 50 km. de Timișoara), e bine să știi că la destinație te așteaptă următoarele din partea casei:
                    -lubeniță proaspătă
                    -loc de campare (și depozitare în siguranță a bicicletei)
                    -2 zile de filme
                     (acces gratuit în limita locurilor disponibile în cinema - 180 locuri;
                     la proiecțiile de seară de pe stadion sunt mii de locuri disponibile).

Acum, ca să îmbinăm perfect cinefilul cu pedalatul, propunem mai multe "rute de evadare" (funcție de timpul și mușchii pe care îi ai la dispoziție). Le-a identificat prietenul nostru Florin, un ciclist mai plimbat prin Banat, a cărui idee sănătoasă e să evităm cît mai mult drumurile circulate:

Varianta doar pe bicicletă:

Până la Uivar se merge pe celebra pistă de biciclete spre Serbia (aproximativ 27 km.). De aici: Uivar- Cenei- Cărpiniș - Iecea Mică ~ 20 km. Iecea Mică - Iecea Mare - Lenauheim ~ 11 km. Și apoi încă 11 pînă la Gottlob prin Grabăț. E o rută mai sportivă, care bifează și un obiectiv turistic-cultural: Lenauheim e (cum îi spune și numele) locul de naștere al lui Lenau, personalitate importantă prin părțile astea. Plus că aveți bucuria că v-ați transportat Cu Bița la Lubenița prin forțe proprii. Lance Armstrong recomandă plecarea de dimineața dacă mai vreți să prindeți și filme. Dar cine se mai poate baza pe ce zice Lance?

Variante cu trenul:

Acestea nu ar fi aprobate de 'puriștii' cine-pedalatului, dar sunt mai practice și, la alegere, din diverse combinații.

Varianta tren spre Jimbolia: se recomandă coborâre la Cărpiniș pentru a face totuși și-o plimbare pe biclă: Cărpiniș - Iecea Mică -Lenauheim -Grabaț - Gottlob (aprox. 26 km, adică un traseu de plimbare, numai cît să simți că ai pedalat un pic).

Varianta tren spre Sannicolau Mare: coborîrea la Biled va însemna 7 km. până la Iecea Mică, iar de-acolo cei 22 până la Gottlob, tot prin satul lui Lenau. Coborârea o stație mai încolo, la Șandra, va însemna o tură de 20 de km. până la Gottlob prin Uihei- Bulgăruș - Lenauheim - Grabaț.

Varianta tren spre Periam: pentru siguranță, de verificat că circulă în week-end. Poți coborî, pe rând, de la Satchinez până la Periam și să-ți alegi ruta pe câmpii. La Satchinez ar fi o rezervație ornitologică. Iar la Periam e Mureșul cu baie. Se recomandă oprire mai ales pentru nostalgicii Rock la Mureș.

Deci avem o tura mai lunga de bicla de aproape 70 de km si 4-5 variante între 20-30 km, la care mai trebuie consultat un mers al trenurilor (și mai ales dacă circulă sâmbăta sau când vreți voi să veniți că nu se știe cu CFR-ul). Dar desigur există alte sute de variante pe islazuri și câmpii printre lanuri și turme de oi, rute pe care le puteți descoperi singuri că, vorba bănățeanului, de-aia există Google Maps (Florin Scorobete).

Încercăm să pregătim și o hartă, dar până una alta, poate vă face poftă de pedalat pe coclauri 'vederea' desenată de colegul nostru Felix Petrescu (Waka_x), care, apropo, mai are cîteva cadouri pregătite pentru Ceau, Cinema! Allez, allez!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.