marți, 9 septembrie 2014

Usturoi la Plai

CÎTEODATA, AI NEVOIE DE UN PIC DE AVENTURĂ



"Cel mai aclamat film românesc înainte de lansare"
(extras din prezentarea oficială Usturoi)

Poate vă sună a auto-laudă exagerată, dar scenaristul și producătorul Radu Băzăvan aka Groparu nu exagerează deloc. Proiectul lui indie a strîns o susținere entuziastă, în online, ziare, televiziune. Usturoi era pe buzele tuturor, încă înainte să publice vreun singur cadru din film. 

A ajutat desigur și că Groparu e un blogger cunoscut. Și că în distribuție apar, pe lângă doi puști simpatici, și următorii:

Adi Hădean, chef! (proaspăt înnobilat ca Masterchef)
Gabriel Oană aka Gaben (regele vloggerilor)
Alina Crancău ( jumătate de Tvdece)
zvan Dragoș (cealaltă jumătate din Tvdece)
Plus un cameo de la Groparu himself. 

Chiar și Marele Ecran a fost strîns legat de proiectul lui Groparu (finanțat 100 % din mijloace proprii). Am citit primul draft al scenariului. Apoi am dus Usturoiul pe covorul roșu de la Cannes, un mic stunt care a ajuns și în ziare. Tot în 2013 am dat în premieră primul cățel de Usturoi (un extended trailer) pe un mare ecran. Iar anul acesta, inevitabilul se va produce: Usturoi se lanseași pe Plai-urile din Timișoara cu surle, trîmbițe și rap țigănesc. 

Da!  Rapperul Villy cîntă în film hip-hop țigănesc în premieră galactică (dacă agreem că Connect-r nu a cîntat niciodată hip-hop). Apropo, are muzică originală (de la trupe din Olanda, DJ din SUA și pînă la ansambluri folclorice din Sălaj). Formația de dans care apare în film s-a nimerit să fie în locație și dansatorii au vrut și ei să "joace". Totul a fost improvizat.






Poate vreți totuși să știți ceva și despre subiect. Doi puști din Transilvania fug de acasă pentru a strînge banii de care fratele unuia dintre ei are nevoie pentru a se căsători cu aleasa inimii. Exact ca în Coehlo, e un road-movie (mai mult simpatic decât) inițiatic despre prietenie și maturizare. Și probabil unul din primele/puținele filme românești care se ia la trântă cu prejudecățile rasiale din România.

Povestea realizării Usturoi este o călătorie plină de obstacole, suișuri și coborîșuri, exact ca aventurile băieților din film. Povestea din film și povestea facerii filmului împart pînă și aceeași morală "dacă-ți dorești ceva cu adevărat și vei face tot, dar absolut TOT ce îți stă în putere, vei reuși'. 

Pentru asta, Groparu a avut nevoie, la fel ca în film, de prieteni. Foarte mulți prieteni. Începând cu regizorul/monteurul Lucian Alexandrescu (un român care lucrează în State în lumea modei și cu nume importante din industria muzicală), care debutează cu această ocazie în lungmetraj. Lucian a adus cu el în crew și americani get-beget (cameramanul Derrick Doty). Apropo, filmul are o imagine foarte bună. 

Talentații Sebastian Topan (12 ani la data filmării, în 2012) și Darius Stoica (10 ani) sunt protagoniștii odiseei româno-țigănești. Pe lîngă numeroși actori de ocazie, din distribuție fac parte și actrițe de profesie: Elena Ivanca și Ileana Negru.

Cum spuneam, Usturoi e deja o reușită. Lansat oficial în această vară la Casa TIFF unde a rupt, a umplut pînă la refuz săli din Zalău, București, la festivalul lui Dinescu de la Cetate . După Plai, călătoria continuă la Comedy Cluj și la două festivaluri din Statele Unite (!!!) unde a fost selectat (în curînd detalii pe blogul filmului).

Personal, cel mai mult îmi place originalitatea ideii lui Groparu și implicarea/încrederea totală în acest vis, deși nu știa bucătăria din spatele unui film. Tacticile și îndrăzneala lui Groparu ar putea să servească drept model și unor cineaști români "profesioniști", în condițiile în care o mulțime de pelicule cu finanțări babane de la CNC trec văzute de maximum 500 de spectatori (cît a avut Usturoi la o singură proiecție).

Despre cum a făcut toate astea și despre altele, puteți să-l întrebați și singuri pe Radu Băzăvan, vineri, 12 septembrie, după proiecția Usturoi (cu începere în jur de 12 noaptea, după concertele de la Scena Mare). Casa Filmelor, Plai. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.