joi, 17 iulie 2014

Animația Încot.ro?

DISCUȚII ANIMATE DE CTRL-D



Ce animații făcute în România știți?

Așa-i, nu prea multe.

Înainte se mai făcea un Gopo, un Bălănel și Miaunel, măcar un Novăceștii (pentru cine a apucat să vadă  desene la cinema înainte de 89).

La Ceau, Cinema! ne întrebăm dacă mai trăiește animația românească și ce face ea. Răspuns: face umor, face educație și face publicitate. Vineri, de la 18.00, la Cool Cinema (demisol Casa Artelor) vom arăta cîteva mostre de animații produse la noi (două în Timișoara, una în Tîrgu-Mureș) care pun accentul mai degrabă pe animație ca tehnici și mijloace, decît ca divertisment.

Dar va fi și divertisment, pentru că puteți vedea pentru prima oară pe un ecran mai mare decât cel de laptop, episoade din Luzării de pe Electrolizei. Desenat de Reea, Luzării...a fost încercarea lui Ciprian Cătunescu alias Unguru Bulan de a se exprima și altfel decât în pastilele de la radio. Despre tărășenia cu milioane de vizualizări pe youtube am scris mai demult aici.   

În același calup avem niște animații mai serioase, de la Timișoara, făcute de Intermotional și Ctrl-D. Discuțiile de după proiecții sunt coordonate și ilustrate de echipa Ctrl-D, de la care avem o scurtă prezentare a proiectului care încearcă să animeze educația: 

Dacă aveați impresia că animațiile fac bine doar la înveselirea fețelor posomorâte și la astâmpărarea copiilor poznași, ei bine, vă înșelați! Ctrl-D le folosește cu scop educativ. Animațiile din seria „Negru pe alb” încearcă să completeze resursele educative existente pe site, explicând prin ilustrații și cuvinte bine alese, câteva dintre cele mai importante concepte din Design, Development și Comunicare online. Despre proiectul lor inedit, vă vor povesti Liviu Pășcălău (Multimedia Designer) și Corina Sîrb (Director Editorial), adică cei care sunt responsabili de grafica și scenariul animațiilor.

Poate pînă la urmă animația autohtonă a ieșit de la reanimare și e "alive and kickin". Vedem la Ceau, Cinema!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.