marți, 27 mai 2014

Marele Ecran prezinta: The Enemy (2011)

Astazi incheiem Luna Filmului Sarbesc, umbrela sub care am gazduit proiectiile ultimelor saptamani in micuta noastra cinemateca din Casa Artelor. Asa cum declaram inca de la inceput, gestul a fost gandit ca un exercitiu de cautare a unei formule in care sa functioneze Cinemateca. Am vrut sa vedem cat de mult timp ne solicita mentinerea unui program regulat de proiectii (una pe saptamana), cum ne adaptam la situatiile care intervin pe parcurs, cum si cu cine lucram si in special numarul de spectatori la care ajungem si pe care-i scoatem efectiv din casa. In ciuda faptului ca filmele sarbesti nu sunt printre cele mai populare (exceptandu-l pe Kusturica si fara a ma adresa cinefililor devoratori si publicului de festival) am atras in medie 20-25 de oameni la fiecare din proiectiile noastre, ceea ce ne incurajeaza. Chiar daca "Luna" se incheie va anuntam inca de pe acum ca pe viitor pregatim lucruri si mai interesante. Multmumim tuturor celor care au fost si sunt in continuare langa noi, ajutandu-ne, incurajandu-ne, corectandu-ne daca e cazul. Multumim in special Consulatului General al Serbiei la Timisoara si Vesnei Stepanov care a intermediat relatia dintre noi si, deasemenea, multumim Directiei Judetene pentru Cultura Timis care ne gazduieste pasiunea.

Filmul din aceasta seara este tot un thriller de Dejan Zecevic (autorul The Fourth Man, film vizionat in urma cu 3 saptamani) si poarte numele de Neprijatelj/Dusmanul, o coprod. Serbia - Bosnia - Croatia - Ungaria din 2011. In dezastrul de dupa incheierea razboiului din Balcani un comando de soldati insarcinat cu deminarea fostei zone de conflict gasesc zidit intr-o fabrica abandonata un personaj misterios si-l elibereaza. Barbatul nu cere nici mancare, nici apa, declara ca e “de-al lor” si ca a fost inchis de “dusman”. Curand lucruri ciudate incep sa se petreaca, grupul e izolat si fara posibilitate de comunicare iar filmul apuca o panta tensionanta de thriller psihologic. Atmosferic, ambiguu si bine slefuit, cu elemente de horror supranatural si un joc actoricesc stralucit, Dusmanul e o conversatie interesanta asupra sursei Raului (umana sau demonica). Indiferent de raspunsul agreat filmul lui Zecevic ofera stimulare intelectuala si fiori de suspans plusand prin locatiile de filmare si imaginea desaturata, puternic contrastanta, care evoca o alta lume, usor diferita, insa in care Razboiul dintre Bine si Rau se poarta cu aceleasi arme moderne: pusti, pistoale si mine antipersonal.

Va asteptam deseara de la 19 fix in Casa Artelor (Str. Augustin Pacha, nr 8) la doi pasi de P-ta Unirii. Intrare libera, locuri limitate (50).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.