vineri, 4 aprilie 2014

Joia neagră (de vineri)

17 decembrie 1970 a picat într-o joi. Era o joi rece, cu un pic de fulguială în oraşul polonez Gdynia. Cu oameni înfofoliţi în haine groase înghesuindu-se la 5 dimineaţa într-un tren spre şantierul naval Gdynia, locul care angaja o mare parte dintre locuitorii oraşului. Afară era încă întuneric când trenul şi-a atins destinaţia şi, înainte ca oamenii să poată coborî din el, a devenit ţinta rafalelor de mitralieră ale armatei. Atacul era menit să descurajeze muncitorii polonezi de la a mai ieşi în stradă, aşa cum o făcuseră în zilele precedente, pentru a protesta contra vieţii mizere la care erau condamnaţi de un guvern opresiv.

Filmul Joia neagră (Czarny czwartek) surprinde povestea unuia dintre anonimii aflaţi în nefericitul tren spre şantierul naval Gdynia în dimineaţa zilei de 17 decembrie 1970. Un tip simpatic, glumeţ, care tocmai lăsase trei copii acasă dormind şi primise un pupic de la-revedere de la nevastă, nu cu multe minute în urmă. Se gândea mai degrabă la cum va face rost de bani pentru un brad de Crăciun decât la revoluţia proletară, în momentul începerii atacului. Dar militarii nu l-au întrebat asta înainte de a-l împuşca.



Povestea bazată pe fapte reale a lui Bruno Drywa este doar un detaliu din tabloul mai mare pe care filmul îl face revoltelor muncitoreşti de la Gdynia. Din apartamentul minuscul al familiei Drywa şi până la şedinţele de urgenţă ale Comitetului Central, camera aleargă printre cele mai importante locuri şi evenimente ale acelor zile. Şi nu cruţă privitorul. Îl poartă peste tot: din beciurile poliţiei, unde sunt torturaţi manifestanţii arestaţi, şi până în spitalele în care se încearcă ştergerea urmelor lăsate de cei împuşcaţi letal. Ba chiar şi prin birourile conducătorilor de partid care tremură de teama intervenţiei în forţă a armatei sovietice.

Joia neagră vorbeşte despre un prim pas crucial făcut de Polonia împotriva regimului sovietic. Undeva între un documentar care foloseşte imagini autentice de la evenimentele din Gdynia şi o reconstituire dramatică a celor întâmplate, filmul deschide în mod convingător o perspectivă asupra revoltelor despre care s-a discutat prea puţin pe peliculă. (Şi care sunt interesant de rememorat mai ales acum, când Rusia pare să aibă din nou poftă să îşi extindă tentaculele cu iz sovietic peste graniţe.) 



Joia neagră rulează astăzi în cadrul Zilelor filmului polonez de la BCUT, începând cu ora 18. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.