joi, 12 septembrie 2013

Tineri Regizori la Plai





De cînd există Marele Ecran am încercat să descoperim şi să sprijinim tineri cineaşti. Aşa se explică selecţia de scurtmetraje "Tineri Regizori" pe care o proiectăm poimîine la Casa Filmelor (sîmbătă, ora16.00).

Suntem onoraţi să începem cu filmul distins cu premiul III al secţiunii CINEFONDATION la Cannes, În Acvariu (2013). Mai multe despre film, în interviul pe care i l-am luat regizorului Tudor Jurgiu. Apropo, va debuta în luna octombrie cu primul său lungmetraj, Cîinele Japonez, proaspăt selecţionat la Festivalul de Film de la San Sebastian).


Tot la San Sebastian a fost premiat şi Wedding Duet (2011) al lui Goran Mihailov. Timişoreanul trebuia să fie la discuţiile cu publicul, dar au intervenit nişte filmări. Va fi prezent alt timişorean cu studii de cinema la Bucureşti, Vlad Dragomirescu, al cărui film de licenţă, Proprietara (2012), a fost deja proiectat de Marele Ecran.

La Q & A vor mai participa protagonistele Maria Dragomirescu şi Tunde Baczo (coregrafă la Teatrul Maghiar, prezentă la Plai cu nişte ateliere incitante). Tunde joacă în Monday Morning (Eva Pervolovici, 2011), inclus în program de colegele de la Pelicula Culturală , care au întîlnit-o pe regizoare la TIFF.


Al cincilea film din această selecţie scurtă este Bad Penny (2013). Pentru debutul său ca regizor, Andrei Creţulescu (critic de film -va mai amintiti de REPUBLIK?- şi producător) a strîns o mînă foarte bună de oameni: Andrei Butică (imagine), Cătălin Cristuţiu (montaj) şi actorii Şerban Pavlu, Andi Vasluianu şi Dorian Boguţă.

În Bad Penny asistăm la un scurt moment de magie. Doi borfaşi interpretaţi de Andi Vasluianu şi Dorian Boguţă se plimbă noaptea printr-un parc discutînd treburi din domeniul lor de activitate. Îţi faci repede o idee despre care-i şefu şi care-i mîna dreaptă. Conversaţia lor e întrerupta de apariţia unui individ îmbrăcat la 4 ace (Şerban Pavlu) care nu pare să realizeze că urmează să fie jefuit. Însă nici borfaşii nu par să realizeze ce urmează. Un film în care e parafrazat dictonul imaginar "S-a întalnit hoţu' cu clovnul".



Mulţumim autorilor pentru filme şi pentru acordul lor.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.