miercuri, 10 iulie 2013

Recapitulare din Mamet

FILMOGRAFIE SELECTIVĂ




David Mamet e un faimos dramaturg şi teoretician al teatrului. A scris şi cîteva scenarii pentru industrie: Poştaşul sună întotdeauna de două ori, Incoruptibilii, Hannibal, Ronin, Wag the Dog etc.

Nu la fel de faimoase sunt filmele pe care le-a şi regizat. Recent, am făcut un tur de forţă prin filmografia sa şi mă declar cucerit de acest virtuos al dialogurilor, de arhitectura impecabilă a poveştilor, de naturaleţea jocului actoricesc şi de atmosfera distinctă a filmelor sale. În ciuda unor scăpări (gen Spartan), Mamet e unul din marii autori americani în viaţă. Mamet e tata lor (a scenariştilor) şi un fin cunoscutor al naturii umane. Iată cu ce am rămas din corpul său solid de lucrări:



House of Games (1987): debut noir; o psihanalistă învaţă să se împace cu atracţia ei către "dark side" şi mai învaţă, de-a lungul drumului, cîteva "trucuri de încredere"; meet Joe Mantegna



Things Change (1988): duios, amuzant şi revelatoriu, în părţi egale. Meet the Don! Don Ameche (aka Amici), un star "old school" şi un "wiseman". La final primeşti o mantra şi un curs gratis despre misterele vieţii.


Homicide (1991) un poliţist la brigada "omucideri", pe cale să îşi regăsească originile şi sensul; meet Grofaz. Richie a zis mai multe.




American Buffalo (1996) "Action talks, bullshit walks!"




Heist (2001)  Another heist-gone-wrong? "Cute plan, though". Meet Sam Rockwell.



Glengarry Glen Ross (1992) Acceptaţi-mi această licenţă, întrucît adaptarea pentru cinema a piesei omonim (şi cîştigătoare de Pulitzer) a fost regizată de James Foley nu de Mamet. Dar e "teatru în film", aşa că meritele trebuie să meargă tot la D.M. Grea viaţa de agent de vînzări. Meet Jack Lemon's best hour. Sau "death of a f**king salesman"



Cîteva personaje:

Lindsay Crouse: prima soţie



Rebecca Pidgeon: a doua soţie


Joe Mantegna: a început să joace împreună cu Mamet în teatrele in Chicago din anii '70, înainte ca Mamet să înceapă să scrie piese. A cîştigat un Tony pentru rolul "Richard Roma" din piesa Glenngary Glen Ross, rol care va fi reluat pe marele ecran de Al Pacino



Ricky Jay:  magician, "con artist" şi "con sultant" la Hollywood; apare în 6 filme de Mamet, dar şi în The Prestige



şi David Mamet



A!  în acest moment citesc asta:



Teatrul  (David Mamet, Editura Curtea Veche, 2013, 18 lei)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.