luni, 19 decembrie 2011

Warrior (2011)

Martial arts mixed with drama

rating: Brainwash

Cand vine vorba de filme barbatesti cu cafteala greu poti gasi unul mai barbatesc decat drama sportiva a lui Gavin O’Connor - Warrior. E un film-vehicul de promovare a MMA-ului (mixed martial arts) si a competitiilor extrem de violente pe care le genereaza. Desi pana acum au fost lansate cel putin o duzina de astfel de filme, multe din ele direct pe DVD (seria Blood and Bone), recent sportul a captat atentia marilor studiouri si dupa Never Back Down (2008) si Fighting (2009) iata ca intra in scena Warrior trimitand competitia la colt. Succesul sau nu se datoreaza doar elementului sportiv competitional ci si faptului ca filmul are o poveste interesanta de spus, una despre relatii de familie complicate si remuscare, vechi polite neplatite sau sanse nesperate.

Samburele dramatic de unde porneste toata tarasenia il constituie intoarcerea acasa a ‘fiului ratacitor’ Tommy (Tom Hardy) si reintalnirea cu tatal sau (Nick Nolte). Desi cu ani in urma tatal era un betiv care si-a indepartat familia de el, acum e abstinent si bucuros sa-si revada fiul. Doar ca Tommy nu-l poate ierta pentru moartea mamei sale. Totodata are insa nevoie de el pentru a se antrena in vederea participarii la o competitie de MMA ce ofera un premiu de 5 milioane $ - Sparta.


Pe un drum paralel se afla Brendan, fratele lui Tommy, profesor de fizica cu nevasta, copii si 2 ipoteci pe casa. Pus in fata unor perspective sumbre de pierdere a locuintei Brendan (Joel Edgerton) reintra in circuitul de lupte underground pentru un ban in plus. Dupa ce scoala il suspenda temporar Brendan pariaza totul pe sine si se inscrie in Sparta, fara a sti ca fratele lui a facut acelasi gest. Daca va suna familiar, acelasi Gavin O’Connor a realizat in 2008 Pride and Glory o drama despre 2 cumnati (Ed Norton si Colin Farrell) ce ajung la cutite din motive de coruptie in politie.


Dincolo de deznodamantul fratricid care se intrevede trebuie stiut ca Warrior nu e doar despre MMA. Putea fi oricare alt sport implicat, pentru nu sportul e esential ci relatia celor doi frati si conflictul lor cu un tata abuziv care incearca in ceasul al 12-lea o minima reconciliere. Nick Nolte are astfel cateva aparitii scurte in care isi arata clasa, una fiind o cadere psihica de care orice fiu s-ar teme. Greutatea filmului insa sta pe umerii celor doi frati. Amandoi sunt niste oameni cu principii, hotarati si capabili de sacrificiu personal. Motivatiile lor sunt diferite dar in esenta aceleasi: trebuie sa castige pentru a plati ceva. Brendan ratele casei familiei sale, Tommy o datorie de sange pentru un tovaras de arme.


Am sa adauga ca o nota personala ca Tom Hardy e unul din cei mai buni actori ai generatiei sale. Dupa Bronson si Inception, acum face iar dovada unei prestatii fara cusur intr-un rol care aparent nu necesita prea multa adancime. Tommy apare ca un personaj misterios si imprevizibil, plin de ranchiuna fata de tatal sau, extrem de dur si de concentrat pe obiectivul sau, un militar care-si poarta cicatricile pe interior. Pana la final insa latura nobila din sufletul sau iese la suprafata pentru ca imediat sa fie patata. O tranzitie excelenta de la erou la anti-erou si chiar villain.


Si daca tot am amintit de final ar fi de precizat ca e unul foarte intens si aproape emotional, asta in cazul in care rezonam cu genul de conflict interior al ambilor luptatori si cu ambianta de razboi fratricid pe care l-a generat un tata depravat. Un turneu piramidal de 16 competitori in care Tommy e favoritul iar Brendan ‘nou-venitul’. Ca o concluzie finala Warrior face cinste filmelor de gen prin faptul ca lipsindu-i subtilitati si twist-uri memorabile are o inima care pompeaza adrenaliza din greu si care bate violent pana ce toata experienta devine una memorabila. E o melodrama familiala care devine in ultimul ceas un action devastator.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.