miercuri, 7 decembrie 2011
The Ides of March (2011)
Si tu, Clooney?
rating: Brainwash politic
“Beware the Ides of March” spune funebrul vers shakespearian din piesa Julius Caesar. “Fereste-te de Idele lui Marte!” caci atunci ti se vor revela tradatorii. Un titlu nici nu se putea mai potrivit pentru un thriller politic contemporan, vehicul de propaganda artistica pentru George Clooney sau, de ce nu, o joaca de-a politicul pentru adormirea (ori exorcizarea) propriilor ambitii. E lucru cunoscut ca actorul american e destul de implicat in politica si chiar un activist in randul democratilor. The Ides of March e cel mai recent film regizat de Clooney, o drama destul de cinica despre sistemul politic american in care George isi asuma unul din rolurile centrale pe care fara indoiala ca i-ar placea sa-l joace de-adevaratelea: acela de senator american in plina campanie pentru alegerile prezidentiale.
Beneficiind de aportul unor nume grele ca Paul Giamatti, Philip Seymour Hoffman, Ryan Gosling sau Marisa Tomei, Idele lui Marte isi pune spectatorul din nou la curent cu infernala masina de campanie electorala care o data la 4 ani se activeaza pentru a urca in varful piramidei capitaliste figura politica cu cele mai putine scrupule ori cel mai articulat discurs (vezi Obama). In ciuda subiectului destul de clar delimitat filmul lui Clooney este in esenta o poveste simpla despre pierderea inocentei, asasinarea principiilor si deziluzie. Personajul central este Stephen (Ryan Gosling) junior manager in campania idealistului senator democrat Morris (G. Clooney) sau, cu alte cuvinte, mana dreapta a sefului de campanie Paul (Hoffman). Stephen e exemplul tipic de tanar optimist, implicat total din proprie convingere, profesionist, loial si sa nu uitam fumos si destept.
Desi se presupune ca are o experienta solida pentru cei 30 de ani ai sai Stephen e pur si simplu nepregatit pentru rechini ca Tom Duffy (Giamatti), seful de campanie al principalului contracandidat (tot democrat lucru care ne da o imagine familiara de lupta fratricida), astfel ca face o eroare strategica grava. Se intalneste cu dusmanul fara sa-si informeze seful, alt rechin batran care pretuieste mai mult decat orice loialitatea. Ca sa complice si mai mult lucrurile Stephen se lasa sedus de o membra a staff-ului (Evan Rachel Woods) primind apoi o lovitura fatala in propriile convingeri: omul pe care-l sustine pt presedintie nu e complet imaculat. Odata indepartata ceata politica tradatorii se vor revela si orice urma de idealism naiv va fi definitiv inghitita de un pragmatism pur-sange. Pentru ca puterea corupe iar daca vrei sa obtii putere politica trebuie sa-ti murdaresti mainile, vinzi sufletul si eventual sa spargi cateva "oua".
Ca sa fiu drept, filmul lui Clooney nu-i chiar o capodopera si nici nu-mi spune ceva ce nu stiam. Insa e o expunere lucida si actuala a mecanismului politic american: ‘totul e pe baza de smantana’. In acelasi timp lasa loc unei intrebari naturale: cati oameni politici pornesc cu intentii bune in campanii si ajung apoi sa faca compromisuri inimaginabile? Se recomanda indeosebi pentru performantele delicioase ale staff-ului actoricesc: Clooney si Giamatti au niste discursuri colectabile, Hoffman ofera greutate si cinism rolului iar Ryan Gosling face inca un rol excelent. Momentul in care i se prabuseste intregul sistem de valori e nepretuit.
Trailer
Categorii:
Made in Hollywood
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.