luni, 20 iulie 2009

Bronson (2009)

rating: Brainwash

Bronson este un film britanic semi-biografic despre un personaj faimos in Marea Britanie - Charlie Bronson aka Michael Gordon Peterson - supranumit de presa drept "cel mai violent detinut din Marea Britanie". Tipul asta a petrecut pana acum 34 de ani in puscarie, din care 30 in completa izolare (carcera), si a schimbat peste 120 de inchisori. In prezent e tot in puscarie si scrie poezii. Are doar 57 de ani si pana acum n-a ucis pe nimeni :). Aproape toate infractiunile care i se imputa au fost comise in puscarie. Filmul este povestea vietii acestui om si e tot atat de violent ca ea. Regizorul Nicholas Winding Refn nu face astfel deloc rabat la scenele sangeroase de bataie asa ca daca aveti repulsie la astfel de filme poate nu e o idee buna sa-l vedeti. Totusi, pentru cei tari se poate dovedi drept o alegere interesant. Punctul forte al acestui film este interpretarea excelenta a lui Tom Hardy (actorul care-l juca pe Handsome Bob in Rocknrolla dar care aici e de nerecunoscut) care ofera o prestatie atat de credibila incat il identifici deja cu temutul puscarias. Exploziile sale de violenta alterneaza cu niste momente de calm si mutenie aproape timida si sunt tipice unui cameleon.


Bronson e realizat sub forma unui spectacol de circ in care un alter-ego (sau o personalitate dubla) a individului presteaza pentru un public anonim (putem fi chiar noi) si relateaza momentele esentiale ale vietii sale de infractor. Porneste cu copilaria, adolescenta, apoi prima infractiune si prima intalnire cu puscaria. Momentul de cotitura in viata sa a fost jaful armat asupra unui oficiu postal (in realitate era o tutungerie) din care a furat 26 de lire. A primit 7 ani de puscarie. Inchisoarea nu i sa parut deloc infricosatoare, ba din contra, a considerat-o drept o camera de hotel. Ii ura din toata inima pe gardieni motiv pentru care cauta permanent motive de scandal si bataie. Avea un fel caracteristic de a se dezbraca la pielea goala si unge cu sapun dupa care ii striga si astepta. Evident ca nu castiga nici o lupta dar a castigat respectul detinutilor si teama gardienilor. In '83 cand era inchis intr-un spital psihiatric a declansat o revolta cu ceilalti detinuti soldata cu pagube de 750.000 Lire primind titulatura de "cel mai scump detinut al Reginei". A continuat sa umble din puscarie in puscarie, a fost chiar si eliberat dar n-a rezistat decat cateva luni inainte de a se intoarce dupa gratii.



[Lucrul ciudat e ca a primit o sentinta pe viata desi nu are nici o infractiune capitala savarsita. Totul ca urmare a violentei sale exacerbate din inchisoare care pana una alta ar putea fi considerata si un fel de a protesta. Adica totusi, a facut sapte ani pentru 26 de lire. Nu simpatizez cu omul dar mi se pare ca reeducarea si reintegrarea nu functioneaza in cazul lui.]

Actiunea filmului nu e foarte diversificata, e vorba in mare doar de Bronson batand gardieni in cat mai multe inchisori :). Totusi sunt destule momente de adevarata interpretare actoriceasca, Bronson parand un comediant, un entertainman care incearca sa ofere explicatii pentru firea lui autodistructiva iar bataia pare a fi modul in care isi distreaza auditoriul. In definitiv, a fost o vreme boxer in underground.
Trailer.

2 comentarii:

  1. Dupa vizionarea trailer-ului si a catorva microsecvente, fara urma de tagada: Filmul Anului. Pentru subsemnatu', fireste.

    RăspundețiȘtergere
  2. P.S.:"Cool Hand Luke" with a british twist, anyone?

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.