vineri, 7 ianuarie 2011

Trei filme de sezon

Cand zic "filme de sezon" nu ma gandesc la ciclul de Sarbatori care tocmai se incheie. Ma gandesc la filme cu zapada, cu vreme hibernala infernala. Chestii pe care e placut sa le urmaresti de la caldurica.

1. North Face (Nordwand, 2008). Ce se intampla cand asezi la poalele unui munte periculos cativa camarazi alpinisti, un reporter nazist si o idila platonica? North Face e plasat in 1936, anul Olimpiadei de la Berlin, cand masinaria de propaganda a Reichului vroia sa trambiteze o noua cucerire: "ultima problema din Alpi", adica fata nordica a masivului Eiger (3970 m.). Doi tineri cataratori talentati, Hinterstoisser si Kurz, se incumeta sa ia in piept versantul necucerit care a facut multe victime pana atunci. Desi competitia se duce intre ei si alti alpinisti, pana la urma vom vedea ca adevarata competie e intre oameni si munte, miza fiind supravietuirea.

Bazat pe filmul real al evenimentelor, regizorul (Phillip Stoelzl) nu pune accent pe partea tehnica a ascensiunii, cazul fiind usor romantat pe stil hollywoodian. In principal e o poveste despre forta camaraderiei vs. forta naturii dezlantuite. Mai nemiloasa chiar decat muntele este presa - reporterul nazist (Ulrich Tukur) prezent la fata locului declararand ca asteapta de la aceasta ascensiune "un triumf colosal" sau macar "o tragedie". Aviz acrofobilor: peisajele sunt ametitoare!



2. Touching the Void. Un documentar deja clasic, dedicat amatorilor de distractii outdoor (ei sigur l-au vazut deja). Are aceleasi ingrediente ca Northwand minus partile romantioase. Cazul a generat o vie dezbatere in comunitatea alpinistilor odata prin problemele morale pe care le-a pus, apoi prin uimitoarea poveste de supravietuire. Touching the Void e un "survival movie", aparut pe vremea cand (2003) inca nimeni nu auzise de Bear Grylls in afara camarazilor lui din Legiunea Straina. Poate calitatile regiei (reconstituire in stilul emisiunilor tv gen I shouldn't be alive) nu se ridica la inaltimea povestii, dar pentru adrenaline junkies e un musai. Vesnica infruntare dintre limitele fizice si vointa de a trai. Si inca un teaser pentru 127 hours.



3. Encounters at the End of the World. Werner Herzog ne duce literalmente la capatul lumii, intr-una din cele mai uluitoare calatorii ale speciei. McMurdo este o statie de cercetare din Antarctica, loc care arata ca de pe alta planeta. Daca treceti peste accentul gen Arnie al regizorului/comentator, va veti molipsi de fascinatia sa si a interlocutorilor sai (savanti, muncitori, aventurieri) pentru intinderile nesfarsite de zapada si mai ales de ceea ce zace sub ele.

La capatul filmului veti ajunge la aceeasi concluzie ca si cercetatorii de la pol: Mama Natura are multi copii care sunt aici dinaintea noastra si vor fi aici si dupa noi, chit ca acum pare ca omul conduce show-ul. Encounters at the End of the World este un exercitiu de admiratie in fata maiestuozitatii si diversitatii vietii, intr-unul din cele mai neospitaliere locuri de pe pamant. Pe mine m-a miscat mai mult decat toate documentarele eco-alarmiste la un loc. Scufundati-va numai cateva minute sub stratul de gheata si veti descoperi, mai jos ( incepand de la min. 3), o "catedrala" mai grandioasa decat San Pietro. Atentie: risc de convertire la noua religie eco.

6 comentarii:

  1. Tot de "sezon" e si Beckoning silence, legat de primele doua titluri de mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  2. si how i ended this summer este interesant
    http://www.imdb.com/title/tt1588875/

    RăspundețiȘtergere
  3. Si Into The Wild mi se pare foarte in tune cu sezonul asta. Macar ca si subiect daca nu pt faptul ca jumatate din film e iarna. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @Camelia

    Zici bine Camelia, desi eu as lega Into the Wild mai degraba de 127 hours. Chiar daca temele, atmosfera si tratarea sunt cu totul diferite, cei doi eroi solitari impartasesc aceeasi carenta a responsabilitatii si o forma inrudita de idealism.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.