marți, 8 iunie 2010

Bune si rele

Din considerente de natura personala, in aceste zile fiind mai concentrat pe imbogatirea cunostintelor literare decat cinefile, am zis sa fac un scurt amalgam de filme recomandate si nerecomandate, daca tot n-am gasit ceva extraordinar si am putin timp liber pentru asta. Deci filme bune si filme (ne)bune sau rele.

Sa incepem cu filmele "rele" pe care nu le recomand deloc pentru ca, sincer, cred ca sunt o absoluta pierdere de vreme.

From Paris with Love (2010). Tagline: Two agents. One city. No merci. Deci pe bune, Nu, multumesc. O extravaganza violenta, ticsita de kung-fu si explozii, desfasurata pe strazile Parisului, foarte previzibila si plina de clisee. Un J. R. Meyers in rolul unui functionaras de amabasada/spion amator e pus alaturi de un John Travolta chel si un pic psihopat venit in capitala Frantei sa aplice o razbunare personala intr-un razboi al drogurilor. N-am rezistat decat jumatate de ora la el. Aveam asteptari dupa precedentul film semnat Pierre Morel - Taken ala fusese un thriller destept - si mi-au fost inselate.

The Losers (2010). Tagline: You Don't Give Them Orders. You Just Turn Them Loose. Dati-mi voie sa rad un pic. Ok, gata. La Losers chiar m-am uitat pana la final sperand ceva. M-a convins si recenzia lui Roger Ebert. Am zis ca poate e ceva misto. In afara de scena de bataie din dormitor intre J. D. Morgan si Zoe Saldana restul e un action movie de categoria B, in care o echipa de special-ops e trasa pe sfoara in Bolivia (eternul dusman sud-american) si lasata sa moara. Numai ca in locul lor ard in flacari o gasca de copchii si un ursulet de plus. Cum zice Ebert: de fiecare data cand vedeti intr-un film  de actiune un copil urcat in elicopter cu cuvintele "ai grija de ursulet" atat copilul cat si ursul vor arde-n flacari.. True! Prin urmare echipa de "pierzatori" se da la fund si asteapta momentul in care se pot intoarce ca sa aplice razbunarea. Un film tipic de miercuri seara pe ProTV.

Percy Jackson and The Olimpians: The Lightning Thief. Tagline: Some Heroe Are Made And Some Are Born Of The Gods. LoL. Varianta mai pentru copii a legendei lui Perseus, care aici e mai cool ca-l cheama Percy si e fiul lui Poseidon nu al lui Zeus. El nu stie insa, traieste linistit cu mama sa, merge la scoala etc. Pana ce e atacat de o harpie si acuzat de a fi furat fulgerul lui Zeus. Urmeaza initierea lui in legendele Olimpului, cursurile de la scoala de supereroi unde da peste multi copii abandonati de zei, inerentele probleme de familie, drama, lacrimi, o Meduza jucata de Uma Thurman cu ochelari de soare (wtf!), Pierce Brosnan e un centaur (indeed he is!!) si o vizita in infern unde Hades e o varianta undergroud de Bob Dylan. Filmul e ecranizarea unui roman fantastic, dintr-o serie de 5 romane, ceea ce ma duce cu gandul la nasterea unei noi francize. Insa e prea neserios ca sa prinda la poporul peste 15 ani. De vazut duminica dimineata in loc de Hercule sau Xena. Sau pas.

Cop Out. Tagline: Rock out with your Glock out. Nu am gasit nici un motiv in primele 15 minute din film pentru a continua vizionarea acestei comedii cu Bruce Willis. Asa ca am renuntat. Umorul nu m-a prins si imi place sa cred ca am simtul umorului.

Si acum sa trecem la filmele bunicele si pe care le-am vazut si deci le recomand mai departe:

Unthinkable (2010). Tagline: Right and Wrong no longer exist. Filmul asta e inselator. E un thriller psihologic care incepe destul de cliseic cu o amenintare terorista pe sol american. Trei focoase nucleare urmeaza sa explodeze in cateva zile daca nu sunt indeplinite niste conditii. Am zis: ok am vazut filmul asta. Dar ma uit pentru Samuel L Jackson si Carrie Ann Moss ca mi-era dor de ei. Impresia era de inca un film triumfalist republican care sa justifice metoda americana. Apoi insa s-a schimbat ceva. Teroristul era american, revendicarile erau perfect rezonabile comparativ cu riscul amenintarii (retragerea trupelor americane din Irak). In plus intra in schema Samuel Jackson intr-un rol de interogator tortionar, ceva ce abia prin documentare mai vezi si apoi crezi ca da, filmul vrea sa expliciteze necesitatea abuzurilor de acest fel. Dar iar te inseala. Carrie Ann Moss joaca rolul de investigator FBI cu morala intr-o mana si legea in cealalta, iar prin ea premisa filmului cu Binele si Raul incepe sa se reveleze cand cronometrul se apropie de final. Cand incepe tortura sa fie justificata? Trailer.

The Crazies (2010). Tagline: Fear Thy Neighbor. Remake-ul lui Breck Eisner la filmul din '73 a lui Romero nu aduce noutati ci doar o versiune polished a filmelor cu zombie. Intr-un orasel tipic american oamenii incep sa inebuneasca de la apa infestata cu ceva. Si evident sa devina zombie sangerosi. Nu-i nimic iesit din comun in privinta story-ului, e tipic genului, cativa nu se vor infecta si vor incerca supravietuirea, apoi se vor infecta si ne va oferi doza de dramatism, pentru ca tot ne-am atasat de ei. Partile bune sunt la cinematografie (contrastul dintre peisajul campenesc idilic si oroarea ce urmeaza), efecte si personajele principale recognoscibile: Timothy Olyphant (Hitman) si Radha Mitchell (Silent Hill). Cateva momente de thrill, niste scene gore si un final deschis puncteaza un remake fidel dar deloc memorabil. Pentru fani. Trailer.

Triangle (2009). Tagline: Save Our Souls. Unul din cele mai angajante mental filme din ultima vreme, horror-ul psihologic al lui Christopher Smith e fracturat, intrigant, ciclic si totodata usor de inteles la final. E genul de film de festival horror, ca un puzzle si cu cateva momente de fiori. Povestea se invarte in jurul unor tineri plecati cu iahtul la plimbare si care intampina o furtuna ciudata care le rastoarna ambarcatiunea. La scurt timp pe langa epava trece un vas de croaziera fantomatic pe care se adapostesc dar unde nu gasesc pe nimeni. Si acolo totul se rupe, timpul, identitatea, locul devine o bucla in care actiunea de scapare se repeta la infinit. Neaparat de vazut. Trailer.

El aura (2005). Un film excelent al regretatului Fabian Bielinsky, un neo-noir spaniol cu o tusa melancolica si o cinematografie splendida. Espinoza e un taxidermist care sufera de epilepsie si crede ca e capabil de a comite crima perfecta datorita memoriei sale fotografice si atentiei pentru detalii. In urma unui accident de vanatoare in care ucide un om involuntar, curiozitatea il trece peste drama si convinge sa cerceteze identitatea victimei descoperind un infractor pe cale sa comita un jaf la un cazinou. Isi asuma rolul acestuia si se implica fara sa vrea in suita de evenimente ce vor urma, ajungand chiar sa-si puna viata in pericol si totodata sa-si dovedeasca siesi capacitatea de a comite crima perfecta. Trailer.

Cashback (2006). Tagline: Sometimes love is hiding between the seconds of your life. O frumoasa si originala comedie romantica in regia lui Sean Ellis despre un tanar artist care dupa o despartire nasoala se alege cu o insomnie cronica. Avand atata timp de ucis se angajeaza pe tura de noapte la un supermarket si-si descopera o abilitate faina de a scapa de rutina: evadeaza in imaginatia sa, oprind scurgerea timpului si realizand portretele frumoaseleor cliente din magazin. Amuzant e ca fiecare angajat are propria rutina si in plus, una din casiere nu e poate fi inghetata in timp, suficient pentru ca ochii mintii sale s-o dezbrace. Iar asta il intriga pe baiat. In principiu filmul asta e despre trecerea peste despartiri, rutina, sechele din copilarie si despre realizarea viselor. A fost o surpriza misto pentru mine iar muzica e foarte reusita. Trailer.

Veronika Decides to Die (2009). Tagline: For Veronika, confronting death...is discovering life. Dupa romanul lui Paolo Coelho nu ma asteptam sa iasa cine stie ce film dar asta e oarecum acceptabil. Sarah Michelle Gellar joaca rolul Veronikai, o micuta corporatista care nu mai face fata si decide sa moara. Un pumn de pastile, niste bourbon si gata. Doar ca e salvata si transportata la o clinica privata unde sa se refaca si sa descopere motive pentru a se bucura de ultimele zile (se alesese cu un anevrism care putea oricand s-o termine). Cred ca principalul atu al filmului e rolul Veronikai, Sarah facand o partida misto in rolul sinucigasei cu multe issues de rezolvat. De vazut in special de aceia care n-au chef de citit Coelho. Trailer.

4 comentarii:

  1. Mie mi-a placut fffff mult Cop Out. Si eu am simtul umorului. Of. ce trebuie sa fac sa te conving sa te uiti la el?:D Iar Triangle si Cashback m-au convins sa le vad. In tech future. Dana.

    RăspundețiȘtergere
  2. n-am vazut pana acum nici unul dintre astea....

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai Dana o solutie ar fi sa ma scoti la film si sa ma legi de scaun. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Unthinkable e intradevar inselator. Si foarte bun dupa parerea mea :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.